Home > Mediteren en mindfulness, Overactieve bekkenbodem > Triggerpoints en ‘stress’

Triggerpoints en ‘stress’

Een overactieve bekkenbodem kenmerkt zich door vele triggerpoints in de bekkenbodemspieren. Een triggerpoint is een knoop in een spier (maximale contractie) die is ontstaan door overbelasting of wonden. Triggerpoints kunnen voorkomen in alle spieren, bijvoorbeeld in de nek, rug, schouders, armen e.d. Massage van het triggerpoint spoelt het weefsel schoon en helpt de spier weer los te komen. Iedereen zal begrijpen dat triggerpoints in de bekkenbodemspieren lastiger te behandelen zijn en in dit kwetsbare gebied veel pijn veroorzaken.

Opzienbarend onderzoek

Hoe groot de invloed van stress is op triggerpoints toont een opzienbarend onderzoek aan. David Wise (psycholoog en auteur van het boek A headache in the pelvis: zie Links) vertelde 2 week geleden over dit onderzoek tijdens een weekendbijeenkomst waarbij mijn bekkenfysiotherapeut aanwezig was. Het onderzoek is uitgevoerd bij een proefpersoon bij wie naaldelektroden in en vlak naast een triggerpoint in de monnikskapspier (een spier in de schouder) zijn gestoken. Ligt de proefpersoon in rust is er duidelijk hogere activiteit in het triggerpoint dan in vergelijking met de naaldelektrode die 1 cm naast het triggerpoint is geplaatst. En wanneer de proefpersoon de opdracht krijgt om vanaf 902 terug te tellen in stappen van 7, stijgt de activiteit in het triggerpoint, maar niet 1 cm ernaast. Wanneer de onderzoeker in witte jas met een stopwatch roept: “Sneller, sneller! Nee, dat is fout, sneller!!” stijgt de elektrische activiteit in de spier steeds verder, terwijl ook dan 1 cm naast het triggerpoint het gewoon rustig blijft.

Het is aannemelijk om te veronderstellen dat als dit onderzoek uitgevoerd had kunnen worden in triggerpoints in de bekkenbodemspieren – wat natuurlijk onmogelijk is – de elektrische activiteit nog veel meer zou stijgen. Denk alleen maar aan het menselijke mechanisme ‘tale between the legs’ in dit gebied (zie bericht: Angst en bekkenbodem).

Dagelijkse ervaringen

Eigenlijk is stress niet het juiste woord. Het wordt te veel geassocieerd met werkdruk, burnouts en overspannenheid. Aan stress hangt ook iets negatiefs: we willen niet voor niets allemaal het liefst stressbestendig zijn. Maar levensstress – ‘de hele catastrofe’ zoals Jon Kabat Zinn het noemt – heeft iedereen en is van grote invloed op ons dagelijkse zijn. En bij levensstress gaat het om het hele scala van dagelijkse ervaringen. Opstaan met nog een akelige droom in je achterhoofd, een lastig gesprek, geirriteerd zijn, de kleine dingen die mis gaan (lekke band van je fiets, te lang in de file, pc die kapot gaat). Alles wat een kleine of grote mate van opwinding veroorzaakt.

Deze dagelijkse opwinding heeft grote invloed op de pijn die veroorzaakt wordt door een overactieve bekkenbodem. Ook al is er geen stress of spanning: de elektrische activiteit in de triggerpoints is standaard aanwezig. En bij het minste of geringste – de normale dagelijkse ervaringen – stijgt de pijn.

Stressrespons

Door bezig te zijn met mindfulness en meditatie hoop ik mij bewuster te worden van dagelijkse stressgevoelens en impulsen. In mijn mindfulnessmap staat: “Het vermogen om stress bewust te beantwoorden, ontwikkelt zich telkens wanneer we tijdens het mediteren ongemak of pijn of sterke gevoelens ervaren en we deze alleen maar waarnemen en proberen ze te laten zijn zoals ze zijn, zonder erop te reageren.” In plaats van het pad van de automatische stressreactie (fight, flight or freeze) hoop ik te leren meer het pad van stressrespons te bewandelen. Dat betekent me bewuster zijn van de gevoelens en impulsen. Want bewustzijn vermindert opwinding op het moment zelf of het helpt om naderhand sneller te herstellen.

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: