Home > Mediteren en mindfulness, Overactieve bekkenbodem > Interactie lichaam en geest

Interactie lichaam en geest

Om dagelijks te blijven mediteren en het niet te laten versloffen, moet je weten waarom je mediteert, wat je persoonlijke visie is. Anders hou je het niet vol, zeker niet in moeilijke periodes. Ik ben begonnen met mediteren vlak voordat mijn overactieve bekkenbodem zich manifesteerde. Mijn gezondheid vormt nu een belangrijk deel van mijn motivatie en visie: daaruit voortvloeiend innerlijke groei en heling. Een ander belangrijk deel is mijn grote interesse in de rol die de geest speelt bij ziekte, gezondheid en genezing. Er ontstaat in de wetenschap en geneeskunde steeds meer inzicht in de onderlinge verbondenheid van lichaam en geest en zelfs bewustzijn en universum. Hoe de interactie van lichaam en geest van invloed is op gezondheid en ziekte. En wat de helende kracht is van oplettendheid (mindfulness, mediteren). En dat het zelfs zo is dat je met je geest je hersenen kunt veranderen. Dat boeit mij mateloos.

Verwarrend

Maar wat mij steeds opvalt bij het lezen over gezondheid, ziekte, geest en lichaam is het verwarrende taalgebruik tussen ziel en geest. Deze termen worden veelal door elkaar heen gebruikt. Is het eigenlijk hetzelfde? Ik ben op zoek gegaan en ontdekte op internet een tekst van filosoof Jos van den Enden: “De geest is het onstoffelijke deel dat mensen gemeenschappelijk hebben, het is onze gedeelde kern. De ziel (de psyche) is het onstoffelijke deel van de mens specifiek voor het individu. De ziel is persoonsgebonden, staat voor de wezenskenmerken of het karakter van een persoon. Daardoor hebben (of eigenlijk zijn) verschillende mensen verschillende zielen. De geest is onafhankelijk van het individu. Het is de kracht die mensen (en alles wat er is) vormt en aanstuurt, het levensbeginsel. Het is de ‘adem des levens’ die de mens ingeblazen wordt volgens de scheppingsmythe in Genesis. Vanaf dat moment is de mens een levende ziel. Ziel hoort eigenlijk meer bij lichaam dan bij geest.”

Connectie met de ziel

Voor mij klinkt het aannemelijk: dat de ziel eigenlijk meer bij het lichaam hoort. Zonder ziel is het lichaam nutteloos. En andersom. We spreken ook over zielsverbondenheid en zielsverwanten. Dan hebben we het over een onderlinge verbondenheid waarbij de ziel én het lichaam betrokken is. Zodra het woord ‘geest’ erbij komt, gaat naar mijn idee het universum en het algehele bewustzijn een rol spelen. Bijvoorbeeld als we spreken over contact hebben op geestelijk niveau. Het onderscheid tussen geest en ziel is flinterdun en we gooien het dan ook vrolijk door elkaar!

Belichaamd en bezield leven

Annemarie Postma schrijft in het kader van ziekte en gezondheid: “Het lichaam herinnert ons aan wie we in wezen bedoeld zijn te zijn. Het is tijd dat we het lichaam haar stem teruggeven als waarschuwer, inzichtgever en wegwijzer. Als we bezield willen leven en wezenlijk willen zijn, moeten we leren belichaamd te leven. Het gaat erom dat we ons lichaam opnieuw gebruiken als kanaal naar levensenergie en de poort naar connectie met onze ziel.” Klinkt mooi.

Vorige week hebben Gerard en ik allebei geluisterd naar ons hart, naar onze ziel. Net zoals velen maakten wij deel uit van de groep zwevende kiezers. Zullen we stemmen op diegene die het sterkste is in de debatten? Zullen wij strategisch stemmen? Ieder van ons had in principe al een keuze gemaakt, maar we bleven twijfelen. Op de verkiezingsdag besloten wij spontaan het roer om te gooien. We hebben op basis van bezieling en idealen onze stem uitgebracht. Op een partij waar geen van ons ooit eerder op had gestemd. We werden er helemaal vrolijk van!

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: