Home > Mediteren en mindfulness, Overactieve bekkenbodem > Helpt mindfulness en meditatie tegen pijn?

Helpt mindfulness en meditatie tegen pijn?

Mensen vragen mij soms: “Wat levert dat mediteren elke dag jou nu op? Gaat de pijn echt weg door mindfulness?” Voor mijn opleiding Trainer Mindfulness (MBSR) lees ik momenteel het boek ‘Op zoek naar het hart van wijsheid’ van Goldstein & Kornfield. Een geweldig goed geschreven boek, waar ik graag uit put, om duidelijk te maken waarom ik mindfulness en meditatie beoefen. Waarom ik kies voor meer spiritualiteit in mijn leven.

Inzichtmeditatie

Ik omarm de term inzichtmeditatie. Het woord maakt direct duidelijk dat meditatiebeoefening een verkenningstocht is door het lichaam en de geest: op zoek naar wijsheid, naar een hart-gedragen bewustzijn. Door te lezen over mindfulness en inzichtmeditatie kom ik in aanraking met zeer boeiende psychologische inzichten en universele wijsheden. Het zijn geen hoogdravende theoretische inzichten. Nee, eerder inzichten waarbij ik een soort thuiskomen ervaar.

Verlangen

Ik lees bv. over de vijf basishindernissen die je gegarandeerd tegen komt tijdens de meditatiebeoefening. Want reken maar dat je geconfronteerd wordt met allerlei verstoringen in je geest tijdens het mediteren. Het zijn de fundamentele krachten in onszelf die ook zoveel verdriet in de wereld veroorzaken. Zoals de eerste basishindernis ‘verlangen’. Verlangen naar zintuiglijk genot. Naar iets moois of plezierigs om naar te kijken, te luisteren, te ruiken of te proeven, naar prettige lichamelijke gewaarwordingen en plezierige bewustzijnstoestanden. Is er dan iets mis met verlangen? Natuurlijk niet. Er is niets verkeerds aan het genieten van aangename ervaringen.

‘Als ik maar’ mentaliteit

Maar verlangen en begeerte bezorgt ons de ‘als ik maar’-mentaliteit. ‘Als ik dat nou maar had’ of ‘Als ik maar de juiste baan, partner of kleding had’ of ‘Als ik maar geen pijn had, dan zou ik gelukkig zijn’. Ons wordt geleerd dat we gelukkig zullen zijn als we er in slagen om snel achter elkaar voldoende plezierige ervaringen aan elkaar te plakken. En onze samenleving is er een meester in om deze vorm van bedrog voort te zetten: ‘Koop dit, zie er zo uit, eet dit, gedraag je zo, bezit dat … En ook jij zult gelukkig zijn.’ Niet het object van ons verlangen is het probleem, maar de energie in de geest die ermee samengaat.

De energie van verlangen maakt ons onrustig en we blijven zoeken naar datgene wat ons werkelijk zal bevredigen. Verlangen en begeren is een conditionering en belet ons aanwezig te zijn waar we ons bevinden, omdat we naar iets verlangen dat elders is. Verlangen heeft geen einde. Onze gewoontepatronen rond verlangen zijn bijzonder krachtig.

Opmerkzaamheid en bewustzijn

Door meditatiebeoefening ontwikkel je opmerkzaamheid en bewustzijn. Door het ontwikkelen van opmerkzaamheid leer je je bewust te zijn van verlangen, het te herkennen en het gade te slaan, zoals het zich voordoet en weer verdwijnt. Zonder erin gevangen te raken of er afkeer tegen te ontwikkelen. Je observeert alleen maar, ontwikkelt inzicht en laat je niet langer volledig beheersen door verlangen. Ook niet door het verlangen dat de pijn moet ophouden. Door het beoefenen van mindfulness en inzichtmeditatie kun je de bekwaamheid ontwikkelen om aanwezig, open en in balans te blijven bij alle ervaringen en in alle situaties die het leven met zich mee brengt. Ook de ervaring van chronische pijn.

Je hoort mij niet zeggen dat dit makkelijk is en dat ik dit nu volledig heb bereikt. Dat is niet het geval. Ik ‘worstel’ bijna dagelijks met pijn in mijn lijf door mijn overactieve bekkenbodem (CPPS) in combinatie met mijn scoliose. Maar ik ben er niet meer panisch bang voor en vecht er niet meer tegen. Door mindfulness- en meditatiebeoefening voel ik mij een meer geïnspireerd, rustiger en wijzer mens worden. En alleen dat geeft al verlichting van de pijnen.

 1. Corene
  30 april 2018 om 18:38

  Hallo Rudi, ik zie dat je al jaren geleden deze vragen gepost hebt…toch even een reactie erop…misschien lees je het nog. Neem magnesium Malate, neem MSM, neem omega 3, neem Q10, neem Vitamine B complex, neem 1000 mg vitamine C, neem Vitamine D3, neem zink ( havermout en eieren) neem spirulina, chlorella of groene multi van Rineke Dijkinga ( jodium) en astaxanthine (alg). Succes! Vooral de magnesium werkt pijndempend werken en bindweefselherstellend net als MSM (organische vorm van zwavel).

 2. Rudi
  31 mei 2013 om 14:08

  Goedemiddag Rudi, bij toeval kwam ik bij het zoeken naar bekkenbodempijn jouw verhaal tegen. Het meest verbazingwekkende voor mij was dat ik dezelfde naam draag als jij en dat ik ook mijn baarmoeder moet missen. Jaren geleden is mij verteld dat ik een overspannen bekkenbodemspier had waarmee ik toen naar therapie moest. Deze afspraak heb ik voorbij laten gaan omdat ik dacht; daar heb ik geen training voor nodig, dat kan ik zelf wel.
  Inmiddels ben in bijna 57 en heb al een aantal jaren geen of bijna geen sex omdat dat vreselijk pijnlijk is. Daarbij heb ik constant lage rugpijn en een gevoel alsof nieren en blaas ontstoken zijn.Toen ik ca. 30 jaar was heb ik ook een eileiderontsteking gehad en zo voelt deze pijn alleen dan op een andere plaats. Sinds een aantal dagen bemerk ik ook dat ik zelfs aanraking niet kan velen……… het is om moedeloos van te worden. Wat raad je mij aan te doen? Groet, Rudi

  • 3 juni 2013 om 06:37

   Dag naamgenoot, bijzonder dat wij dezelfde naam (en ook schrijfwijze van de naam) hebben. Ben ik ook niet eerder tegen gekomen. Ik weet niet of je de rubriek ‘Voor lotgenoten’ op dit blog ondertussen hebt gelezen; daar staat wat ik nou ook zou adviseren. Sterkte ermee. Hartelijke groet,

 3. Marijke
  3 april 2013 om 10:58

  Mooi..zolang je kunt zien inderdaad dat jij niet je lichaam/pijn bent..maar dit wat deze waarneemt..ben je vrij♡
  Veel liefde en wijsheid wens ik jou en al jouw ‘volgers’ toe
  Marijke

  • 3 april 2013 om 11:37

   Dank Marijke. Gaat het beter met jouw klachten?
   Hartelijke groet,

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: