Home > Overactieve bekkenbodem > Tips en verwijzingen

Tips en verwijzingen

Vooraf

Met het bericht ‘Tot Slot’ (zie 26 augustus 2013) is de regelmatige berichtgeving over de wijze waarop ik omga met de aandoening CPPS (Chronic Pelvic Pain Syndrom) afgerond. Dit blog blijft echter actief; zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn over deze aandoening – tegenwoordig ook wel genoemd Pudendal Neuralgia (Nervus Pudendus)– meld ik dit.

Omdat CPPS veel pijn kan veroorzaken en deze aandoening nog steeds relatief onbekend is, hebben mensen die kampen met deze of soortgelijke pijnen de neiging om mij telefonisch te benaderen met vragen. Ik heb daar begrip voor, maar omwille van mijn privacy en ter bewaking van mijn rust vraag ik vriendelijk dit niet te doen. Wat ik weet over deze aandoening staat in dit blog beschreven. Ik heb geen overzicht van goede bekkenfysiotherapeuten in Nederland en België die hun behandeling baseren op het Stanford Protocol (o.a. behandeling triggerpoints) en adequaat alle nieuwe ontwikkelingen op dit gebied volgen. Voor geschikte behandelaars in jouw regio en voor vrijblijvend advies en behandeling kun je terecht bij F-act Pelvi Pain Clinic in Enkhuizen.

—————————————————————————————————————————————–

Tips en verwijzingen

Zoals beloofd: als er weer wat nieuws is over het omgaan met CPPS, over wat mij helpt, over behandelmethodes e.d. dan meld ik dit in dit blog. Deze keer heb ik enkele tips en verwijs ik naar een interview met mij in De Gelderlander.

D-Mannose bij blaasontsteking

Als je net als ik door CPPS last hebt van regelmatig terugkerende blaasontstekingen en niet iedere keer antibiotica wilt slikken, dan kun je proberen om de ontsteking te lijf te gaan met D-Mannose. Het is een puur natuurlijk product en dus wel erg duur. Daar komt nog bij dat bij een echte ontsteking je er veel van moet gebruiken. Na een tip van iemand die dit blog leest, gebruik ik het nu net als zij preventief. Dat betekent dagelijks 2 gram voor het slapen gaan. Of het helpt kan ik nu nog niet zeggen, maar soms is het mij gelukt om met dit middel een blaasontsteking te verhelpen. De tipgeefster bestelt de D-Mannose in Engeland: daar is het vele malen goedkopen dan hier (blijft nog steeds wel duur). Dit is de site waar je het kunt bestellen: NatureSupllies

Darmen en voeding

De darmen zijn bij mij de oorzaak van blaasontstekingen. Hedendaagse artsen beamen dit ook steeds vaker: darmen kunnen op de blaas drukken en via de wanden voor ontstekingen zorgen. Zeker in het geval van verzakkingen en verwijdering van de baarmoeder. Mijn darmen zorgen al veel langer voor problemen, maar deze zijn behoorlijk toegenomen door CPPS: zeer onregelmatige stoelgang, dan weer verstopping, dan weer diarree en steeds vaker een opgeblazen buik. Het is dus zaak om mijn darmen in balans te krijgen en zoveel mogelijk te vrijwaren van slechte bacteriën. Daarom ben ik ruim een jaar geleden voor advies naar een Mesologe gegaan. Zij heeft mij diverse homeopatische middelen voorgeschreven en geadviseerd om volgens de richtlijnen van oervoeding (oftewel: Paleo) te gaan eten.

Paleo

In het begin vond ik het heel lastig en had het gevoel dat ik niets meer ‘mocht’ eten. Nu ben ik ondertussen een enthousiaste paleo-kookster. Waar het op neer komt: geen granen (glutenvrij), geen zuivel (wel eieren), geen toegevoegde suikers geen peulvruchten, geen nachtschade-groentes. Veel groentes, veel fruit en regelmatig (vette) vis en vlees (geen varken: het beste is kip, kalkoen, wild). Wij eten niet overmatig veel vlees en vis en hebben ook gekozen voor puur biologische producten. Gelukkig kunnen wij financieel gezien deze keuze maken, hoewel wij hiervoor ook dingen moeten laten vallen: geen huishoudelijke hulp meer, geen frequent saunabezoek meer, minder vaak uit eten en sobere vakanties. Gezondheid gaat voor alles.

Bij het koken op deze manier leer je om andere producten te gebruiken, zodat je toch de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. En hoera: na een tijd had ik weer regelmatige (dagelijkse) stoelgang. Maar mijn darmen zijn nog niet zoals ze zouden moeten zijn en na een half jaar stak toch weer een blaasontsteking de kop op en was antibiotica niet te voorkomen. Van antibiotica krijgen de darmen een enorme optater, dus de vicieuze cirkel is onvermijdelijk. Om het maar niet te hebben over de negatieve effecten van een blaasontsteking en problemen met de darmen op de spierspanning in de bekkenbodem (het CPPS- verhaal) ..

Sindskort eet ik nu echt streng volgens het paleo-principe: dat betekent dat ik nu ook geen haver-, gierst- en boekweitproducten meer eet. Hopelijk kan ik over een jaar zeggen dat mijn darmen en blaas rustig zijn. In ieder geval vinden wij deze wijze van eten heerlijk en genieten dagelijks van de creatieve maaltijden. Ook zijn er heerlijke lekkernijen te maken, zoals: gebak, koekjes, ijs, chocolaatjes. Echt smullen! Er zijn veel paleo-sites en -gerechten te vinden op internet, maar deze site is mijn favoriet: EetPaleo.

Artikel in De Gelderlander

Leren omgaan met langdurige CPPS – de vervelende pijn, bijkomende beperkingen, de onvermijdelijke tegenslagen in het leven – is niet eenvoudig. Maar het kan. Voor mij zijn de sleutelbegeippen: accepteren, loslaten, inzien dat leed onderdeel uitmaakt van het leven, open staan voor veranderingen, vertrouwen en mildheid. Mindfulnessbeoefening en de basisprincipes van Boeddhistische psychologie helpen mij daarbij. Begin deze week (op 14 juli 2015) verscheen een interview met mij met als titel ‘ Rudi leerde de pijn loslaten’ in De Gelderlander 14 juli 2015

 1. 19 juli 2016 om 10:07

  Net als voor de meeste bezoekers hier, zijn ook voor mij de klachten zeer herkenbaar. Ik las hier iets over een triggerpointbehandeling. Kan iemand mij vertellen wat deze behandeling inhoudt en of het heeft geholpen? Groeten, Nora

  • 20 juli 2016 om 21:38

   Dag Nora, een fysiotherapeut behandelt vaal triggerpoints. Dan zoekt hij / zij in het gebied waar pijnklachten zijn (bv. schouder, nek, arm), naar spierknooppunten (plekjes die hard en pijnlijk zijn) en behandelt deze triggerpoints door er gecontroleerd druk op uit te oefenen en/of de plek te masseren. Deze spierknooppunten (triggerpoints) kunnen ook in de bekkenbodemspieren zitten. Dit kan een bekkenfysiotherapeut door inwendig onderzoek (anaal en vaginaal) constateren. Als dit het geval is kunnen deze triggerpoints op dezelfde wijze behandeld worden, ook weer vaginaal en/of anaal.

 2. Tirzah
  11 juli 2016 om 09:20

  Ik kan m’n reactie niet terugvinden

 3. Tirzah
  11 juli 2016 om 09:17

  Ik ga toch ook maar eens reageren. Heb niet alles kunnen volgen maar zou graag het volgende willen delen.
  Ik herken me in de klachten. De symptomen.
  Nu heb ik bij een bekkenfysiotherapeute een triggerpointbehandeling. Nu ook inwendig.
  Toch blijf ik angstig. Ik kan bijna niks meer. Gaat het ooit over? Is het niet iets anders (veel ernstiger?)
  Vicieuze cirkel. Ik kom niet meer tot ontspanning. Nu weer diazepam gevraagd omdat de fysiotherapeute met vakantie is en om te testen of het echt om gespannen spieren gaat.
  Het is een poos beter gedaan maar nu weer minder. Ben er ook depressief van.
  De ergste klachten zijn vaginaal: stekende pijn en dát juist maakt me bang.
  Ik heb intensieve hobby’s (o.a. Een volkstuin) die ik niet meer kan doen.cnet gestofzuigd en nu ben ik kapot.

  • 12 juli 2016 om 08:52

   Dag Tirzah, ik keur eerst een reactie goed, voordat deze op mijn blog komt. Nu is jouw reactie dus zichtbaar. Ik vermoed dat vele mensen met jou meevoelen en dingen zullen herkennen. Deze aandoening hakt erin en heeft veel invloed op het dagelijks functioneren. Of het ooit over kan gaan? Dat hangt van heel van factoren af en is voor iedereen verschillend. Belangrijk is dat je probeert rust te vinden, want angst en spanning verergeren de klachten. En dat is op een persoonlijke weg; hoe meer rust, ontspanning en acceptatie van de situatie, te vinden. Naast de hulp van een bekwame bekkenfysiotherapeut, hulp zoeken bij een therapeut, psycholoog, veel wandelen, yoga, training MBSR (8-weekse training mindfulness), er zijn diverse manieren. Ik wens jou alle goeds toe.

   • Tirzah
    13 juli 2016 om 07:56

    Rudi, dank voor het plaatsen en je reactie hierop.
    Zojuist heb ik ook je artikel in de krant gelezen en hier ook weer veel herkenning. Ook wat ik lees bij anderen.
    Voor iedereen die dit leest/volgt nog een verdere toelichting.
    Ik ben een gepassioneerd vogelaar en heb een volkstuin. Voor beide hobby’s heb ik jarenlang roofbouw gepleegd op m’n lichaam. En dan heb ik het nog niet over de levenslange opbouw van stress in mijn lijf door m’n (traumatisch) verleden.
    De klachten zijn plotseling gekomen. Pas sinds maart van dit jaar (2016) Waarschijnlijk door een (mislukt) uitstrijkje (bevolkingsonderzoek) echter, dit was slechts een trigger.
    Nu moet ook IK mijn levensstijl aanpassen.
    Begeleiding heb ik al jaren en inzichten ook op heel veel mentale vlakken.
    Dit fysieke gedeelte is echter compleet nieuw.
    Ik moet van dagen achter elkaar wandelen,fietsen, fotograferen, observeren,tuinieren en kunstschilderen terug naar maximaal een uur per dag.
    Fietsen gaat beter dan wandelen trouwens.
    Een dieet heb ik al en ik mag me onderhand wel bijna voedingsdeskundige noemen.
    Na een verwijdering van m’n eierstokken veranderde er hormonaal ineens zoveel dat ik genoodzaakt was een candiadieet te volgen. Dát bracht veel goeds. Nu nog leren om alles niet zo gejaagd te doen.
    Lastig om alles zo even kort en bondig in begrijpelijke taal op het virtuele papier te zetten.
    Ik laat het dus maar even hierbij.

    Groet Tirzah.

 4. Anna
  3 juli 2016 om 15:53

  Rudi, het is niet 2 Mg D-mannose, maar 2 gram voor het slapen gaan

  • Anna
   3 juli 2016 om 15:57

   Overigens is bij mij de oorzaak gevonden voor al mijn symptomen. Ik heb perineurale cystes, Tarlov cystes, in mijn sacrum. Deze hebben o.a. mijn zenuwen van blaas en darm al beschadigd. Het is door 4 verschillende artsen bevestigd en ik wordt over een aantal maanden in het buitenland hier aan geopereerd.

  • 3 juli 2016 om 16:04

   Bedankt Anna! Je hebt helemaal gelijk. Heb het direct aangepast.

 5. Ik*
  24 januari 2016 om 06:57

  Heel wat herkenningspunten lees ik hier.
  Reeds 5jaar ga ik om en weer voor het behelpen van blaasontstekingen. In medicatieloze periodes is er slecht 2 weken tussen de blaasontstekingen. Ze volgen elkaar steeds snel op!

  Als kind werd mij de diagnose “atopisch” toegekend. (Eczeem en allergieen) – heb toen heel wat hulp gevonden bij homeopathie, dankzij mama.

  Ook nu geeft mama me de raad terug op consultatie te gaan bij de homeopaat.

  De ontstekingen palmen mijn volledige ik in. Ik heb geen zin meer in de dagen, heb lage rugpijn, zware benen, continue zinderingen in de blaas, pijn bij het plassen, een enrom doordringende urinegeur…en telkens ook weer problemen met de darmen (opgezwollen buik, overloop, harde stoelgang).
  Na een aantal antibioticakuren hou ik het voor gezien!

  Binnenkort heb ik ook een afspraak bij de gastro-enteroloog voor het onderzoeken van de darmen => voedselallergieen? Doe nu reeds een eliminatiedieet maar wil zekerheid!

  Jammer dat elke uroloog die ik consulteerde nooit de link gemaakt heeft met mogelijke darmproblemen!
  In deze maatschappij moet je blijkbaar zelf voldoende opkomen (met dank aan mijn mama).

  Hopelijk kan de enteroloog en homeopaat verlichting brengen in de toekomst!

 6. cottyn
  14 oktober 2015 om 11:33

  waar kan ik terecht in België voor een triggerpointbehandeling?

 7. rinie isselman
  22 augustus 2015 om 14:36

  Goedendag

  Wat een verademing om deze site te vinden. Ik loop al geruime tijd voor chronische pijnklachten alles af eerst dokter, toen reade reuma centra enz. Spuiten gehad die niet hielpen.. Conclusie ze wilde het niet zo noemen maar gaven toe Fibromyalgie. Eerst alleen in de rechterhand..links ben ik gehandicapt dus dat was al schrikken..toen voeten knieen ellebogen ..Hoe stom het ook klinkt daar leer je mee omgaan. maar nu begint mijn bekken.. eerst een anderhalve maand geleden..dat tijdens het lopen wat pijn kreeg.. Even rusten klaar …en dat werd erger..ook darmproblemen ..dan dagen niets en daar inene diarree. Urineren ook ..eerst ga je daar aan voorbij maar het blijft en je denkt he ..Dan opgezette buik en pijn in de bovenbuik ..Steeds erger en erger. Ik wordt moe van het vertellen als ik weer eens denk o.k. misschien dat de dokter nu iets kan vinden of het kan benoemen. Ik vraag hem …zit het tussen mijn oren…zo ja ik kan wel wat leukers bedenken. Maar je krijgt te horen leer ermee omgaan. en nu gaat het lopen steeds en steeds moeilijker . Ik ben net 55 geworden ik hou van het leven en van dansen enz. Gaat dit zo door?. Dan ga je zlefs zoeken en nu op deze site lees ik dat al die problemen slapen vermoeidheid urineren darmen…allemaal in ditplaatje passen. Misschien zit het tussen mijn oren ..maar dan bij nog veel meer mensen… Dus het bestaat zeer zeker

 1. 2 november 2016 om 22:50

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: