Home > Overactieve bekkenbodem > Tips en verwijzingen (3)

Tips en verwijzingen (3)

Vooraf

Met het bericht ‘Tot Slot’ (26 augustus 2013) is de regelmatige berichtgeving over de wijze waarop ik omga met de aandoening CPPS (Chronic Pelvic Pain Syndrom) afgerond. Af en toe plaats ik nog een bericht met tips en verwijzingen over deze aandoening – ook wel genoemd Pudendal Neuralgia (Nervus Pudendus).

Omwille van mijn privacy en rust, het verzoek om mij niet telefonisch te benaderen met vragen. Al mijn ervaringen en kennis staan in dit blog beschreven. De zoekfunctie kan je helpen bij het zoeken naar berichten over bepaalde onderwerpen. En je kunt natuurlijk ook een bericht in de vorm van een reactie plaatsen op dit blog.

Voor geschikte behandelaars in jouw regio en voor vrijblijvend advies en behandeling kun je terecht bij F-act Pelvic Pain Clinic in Enkhuizen. —————————————————————————————————————————————–

Zelf natuurlijke vaseline maken

CPPS gaat regelmatig gepaard met darmproblemen, zoals (afwisselend) obstipatie en diarree. De darmen zijn door de aandoening gevoelig voor parasieten en schimmels. Je kunt daarvoor van alles slikken – regulier en alternatief – maar mijn advies blijft in dat geval: pak dit kernprobleem aan en kies voor begeleiding door een praktijk voor Mesologie en Complementaire Geneeswijzen.

Darmproblemen zorgen vaak voor aambeien en een zeer gevoelige huid. Mensen grijpen dan vaak naar vaseline e.a. cremes. Maar wist je dat vaseline (wat eigenlijk een merknaam is) gemaakt wordt van aardolie? Het is een zogenaamde minerale olie die totaal geen voedingsstoffen bevat. Ook ik heb van alles geprobeerd, totdat ik uiteindelijk via internet ontdekte dat je zelf natuurlijke vaseline kunt maken. Heel eenvoudig. Ik heb het een paar weken geleden gemaakt en het is een wondermiddel. Geen pijnlijke plekken, schrale pijnlijke huid meer. Het geneest, het heelt. En je kunt de vaseline over het hele lichaam gebruiken. Zeer aan te raden!

Het recept is simpel: doe 50 gram pure bijenwas samen met 150 ml. biologische olijfolie in een potje of maatbeker en verwarm dit au-bain marie (in een pan met heet water) totdat het bijenwas gesmolten is. Roer even goed door met een stokje (geen koude lepel; dan stolt het meteen) en giet het geheel in een leeg glazen potje. Laten afkoelen en stollen. Bij mij zitten er soms wat hardere stukjes in, maar als je dit even tussen de vingers wrijft is het snelzacht en smeerbaar.

Je kunt het ook met een mengsel kokosolie en olijfolie maken. Daarvoor staat het recept op deze site: Bespokebyyou.nl Hier is ook pure bijenwas (geel) te koop.

Aangepast zitkussen ‘Sylvia’

Veel mensen met de aandoening CPPS hebben grote problemen met (langdurig) zitten. Zelf heb ik tijdens mijn revalidatietraject geleerd om stapsgewijs langer te blijven zitten en niet een al te zacht kussen te gebruiken. Als ik zit dan zit ik dus het liefst op een rechte eettafel-stoel (of ’s avonds thuis in een halve lighouding op de bank 😉 ). Het blijft allemaal heel persoonlijk; anderen zijn gebaat bij een zacht en het liefst een aangepast kussen. En dit laatste is lastig te vinden.

Sylvia Roording – die al erg lang worstelt met ernstige chronische bekkenbodempijnen – had een op maat kussen laten maken, waar ze erg tevreden mee was. Toen dit kussen was versleten moest zij op zoek naar een nieuwe leverancier en die heeft ze gevonden. De leverancier heeft besloten dit kussen op verzoek te maken.

Het kussen heeft zelfs de naam ‘Sylvia’ gekregen en is gemaakt van een speciaal, natuurlijk 100 % latex : Talalay® Er blijkt latex en Talalay latex te bestaan. In lang niet alle latex-producten wordt 100% natuurlijke latex gebruikt, soms bevatten kussens maar 20 of 50% .Talalay is een latexsoort die met recht en enige liefkozing de ‘Rolls Royce onder de matrassen’ wordt genoemd. Het productieproces, en daarmee ook het product Talalay is vernoemd naar haar uitvinder; Joseph Talalay.

Het kussen ‘Sylvia’ met uitsnede is speciaal voor mensen met pijn in het zadelgebied, vulva, stuitje, heiligbeen of/en anus. De afmetingen zijn: 45 x 45 cm of 38 x 38 cm met een dikte van 6 of 12 cm.

Het kussen is te bestellen door een mail te sturen naar de maker / leverancier: Martin@martin-doornhof.nl (VanMartin, maatwerk in stoffering). Geef in de mail je naam en adres door, of je een kussen met of zonder uitsnede en de beschermhoes in crème of grijs wilt.

Op de site van Sylvia staat meer informatie over het kussen.

CBD-olie 

De pijn die ik heb ervaar ik niet meer als ernstig, maar wel dagelijks – in meer of mindere mate – vervelende, beïnvloedende pijn in mijn bekkenbodem, onderrug etc. Daarnaast speelt bij mij sensitisatie (ontregeld centraal zenuwsysteem) waardoor op andere plekken in het lichaam snel pijnen ontstaan. Daarom heb ik ongeveer 6 week geleden besloten om CBD-olie te proberen. De markt voor  CBD-olie is explosief gegroeid en waar koop je de goede? Ik ben erin gedoken, heb vele sites van leveranciers bekeken en me met laten adviseren door mijn mesologe. Uiteindelijk kwam ik dus uit bij de site van Stichting Mediwiet. Op deze site staat veel en heldere informatie over deze olie en ook over het verschil tussen CDB-olie, mediwiet (THC-olie) en hennepzaadolie, In de volksmond  worden de oliën nogal eens verward. In CBD-olie zit geen enkele high, dus het is probleemloos te gebruiken. In THC-olie zit dat wel. CBD-olie werkt onder andere helend en THC-olie pijnstillend. De site is zeer informerend. Het bestellen van hun CBD-olie kan op een andere site van de stichting: CBD-shop.

En of CBD-olie bij mij resultaat heeft opgeleverd? Niet wat betreft vermindering van pijn, maar het heeft – zonder dat ik dit beoogde – verrassend effect op mijn darmen.  Na twee week gingen mijn darmen beter werken. In die zin dat het een positieve invloed lijkt te hebben op de peristaltiek, waardoor ontlasting over het algemeen makkelijker komt. Het lijkt alsof de laatste twee weken mijn bekkenbodem in het geheel stabieler, veerkrachtiger is geworden. Ik ga dus zeker door met het gebruik van deze olie. Voor iedereen is het aantal druppels per dag verschillend; dat moet je dus zelf uitproberen. Ik gebruik nu al een tijdje 3x daags 4 a 5 druppels (‘morgens – ’s middags – voor het naar bed gaan).

Het prettige van Stichting Mediwiet is dat zij – in vergelijk met vele andere leveranciers – betaalbare en pure CBD-druppels leveren. Vragen per mail worden eerlijk en helder beantwoord. En wat ik erg waardeer: zij bieden workshops aan om zelf te leren de CBD- en THC-olie te maken.

Medische Toiletpas

Helaas steken parasieten en schimmels in mijn darmen nog regelmatig de kop op, doordat mijn darmen – en blaas – behoorlijk zijn aangetast door overactieve bekkenbodemspieren en zeer langdurig antibioticagebruik. Dat geeft vervelende problemen. Samen met mijn mesologe blijf ik optimistisch over de mogelijkheid van verbetering door homeopatische middelen; dat heeft echter veel tijd en geduld nodig. Maar een zwakke plek zullen mijn darmen en blaas altijd blijven. En daarom ben ik blij met het initiatief van de Stichting Medisch Toiletpas Nederland. Zij heeft de Nationale Toiletpas ontwikkeld voor mensen met toilet-gerelateerde chronische ziektebeelden, zoals: ziekte van Crohn, Collitus Ulcerosa, PDS, IC, ALS, MS en alle bekkenbodem-gerelateerde aandoeningen. Het doel van de Stichting is om zoveel mogelijk toiletten gratis toegankelijk te stellen voor de mensen met een persoonlijke Medisch Toiletpas.

Als het niet goed gaat met mijn darmen en blaas overkomt het mij regelmatig: middenin een winkel zijn en dan ineens heel nodig een toilet nodig hebben. Wat is er niet mooier dan rustig de Toiletpas uit de tas halen en deze laten zien aan iemand van het winkelpersoneel? Veel winkeliers kennen het bestaan van de pas nog niet, maar door zo’n pasje kun je kort duidelijk maken dat het noodzakelijk is om de toilet te bezoeken. Mijn inschatting is dat velen daarvoor toestemming zullen geven.

Als je een medische indicatie hebt – en dat heb je met CPPS e.a. bekkenbodem-aandoeningen waarbij artsen zijn betrokken – dan kan de Medisch Toiletpas de sleutel zijn tot meer vrijheid in het dagelijkse leven. Je kunt een gepersonaliseerde Medisch Toiletpas aanvragen met het aanvraagformulier op de site van Stichting Medisch Toiletpas Nederland.

 

 

 1. 4 februari 2019 om 16:27

  Chronische pijn veranderd je leven. Het enige wat je kunt doen is proberen via hulpmiddelen en pijnbestrijding verlichting te krijgen. Voor de een is dat CBD olie, voor de ander is dat warmte producten en voor mij persoonlijk is Tens weer heel fijn, Ik kan eindelijk weer wandelen! Ook heb ik diverse PRF’s gehad die voor mij niks deden maar voor andere weer wel. Daarom is het belangrijk zoveel mogelijk informatie op te zoeken en dan naar wat mogelijk is proberen. Succes in de toekomst

  • 4 februari 2019 om 16:49

   Helemaal eens, Lobke. Voor jou ook alle goeds, Rudi

 2. 21 december 2017 om 00:55

  Beste Rudi,

  Goed dat je een chronisch ziektebeeld via een blog onder de aandacht brengt. Heel veel sterkte toegewenst. Zelf ben ik ook onlangs een blog begonnen over CRPS. Onder meer om meer bewustzijn te creëren en om ‘lotgenoten’ een hart onder de riem te steken. Mijn blog: kamalservaringmetcrps.wordpress.com

  • 21 december 2017 om 14:05

   Dag Kamal, ik heb jouw blog bekeken. CRPS was mij onbekend; goed dat je er een blog over bent begonnen. Heel pittig wat jij meemaakt en aan pijn ervaart. Mooi dat je er op deze wijze – het schrijven van een blog – vorm aan kunt geven. Ik hoop dat lotgenoten jou weten te vinden en dat er ooit nieuwe ontwikkelingen komen die meer inzicht geven en mogelijke behandeling brengen. Alle goeds voor jou.
   Hartelijke groet,
   Rudi

 3. Jelly Keekstra
  18 augustus 2017 om 19:17

  Fijn Rudi dat je je ervaringen nog steeds wilt delen met alle lotgenoten. Zelf ben ik al anderhalf jaar aan de amitriptylne, wel z.g.a.pijnvrij maar met nare bijwerkingen. Denk er sterk over om over te stappen op cbdolie maar wel met de werkende stof thc.
  Met groet Jellyj

  • 19 augustus 2017 om 07:55

   Zeker proberen, Jelly: hoop dat het goed voor jou werkt.
   Alle goeds, Rudi

 4. Jeannette Matser
  18 augustus 2017 om 17:06

  Rudy,ik heb een vraag,heb al 3 bekkentherapeuten geprobeerd,maar geen resultaat!
  Mijn vraag:
  Welke bekkentherapeute heb jij,ik woon in Oosterbeek en heb de rit er graag voor over!
  Hartelijke groet

  • 19 augustus 2017 om 07:58

   Fijn dat het jou ook helpt, Jeannette.
   Ook voor jou alle goeds,
   Rudi

 5. So SylVie Art
 6. Jeannette Matser
  18 augustus 2017 om 16:15

  Hallo Rudy,ik zit met dezelfde problemen,ik gebruik al enkele maanden CBD druppels van Jacob Hooy eigenlijk voor de pijn,maar met mijn darmen gaat het stukken beter.
  Tijdens n vakantie was ik de CBD druppels vergeten en de pijn werd weer erger!
  Dus het helpt dus wel wat.
  Doe BSR therapie,wat ook enige verlichting geeft.Jeannette

 7. Paulien
  18 augustus 2017 om 15:48

  Hallo, dank je voor je mail met zeer waardevolle tips. Ik ga me meteen inlezen in de cbd olie en dit ook gebruiken! Dit was precies het laatste duwtje wat ik nodig had. Ik wissel sinds een paar weken het zitten op mijn werk af met staan, zitten op een bal of whopper en stoel en ga elke 50 minuten 10 minuten lopen. Op deze manier is het werken goed vol te houden en is de pijn beter te dragen. Dat van dat halve liggen op de bank is zeer herkenbaar. Ik heb voor de vakanties een soort kampeer/lounge stoel waarin ik in een soort banaanhouding zit. Dit is een fantastische stoel waar ik het uren in vol kan houden. Het loont om een rondje kampeerwinkel te doen en de stoelen uit te proberen! Voordeel is dat je dergelijke stoelen gemakkelijk mee kunt nemen als je ergens op visite gaat.
  Groeten,
  Paulien

  • 19 augustus 2017 om 08:01

   Goed dat je ook creatief bent geworden en voor jou passende oplossingen vindt, Paulien. Hoop dat je baadt hebt bij CBD-olie.
   Alle goeds,
   Rudi

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: