Home > Overactieve bekkenbodem > Tips en verwijzingen (4)

Tips en verwijzingen (4)

Vooraf

Met het bericht ‘Tot Slot’ (26 augustus 2013) is de regelmatige berichtgeving over de wijze waarop ik omga met de aandoening CPPS (Chronic Pelvic Pain Syndrom) afgerond. Af en toe plaats ik nog een bericht met tips en verwijzingen over deze aandoening – ook wel genoemd Pudendal Neuralgia (Nervus Pudendus).

Omwille van mijn privacy en rust, het verzoek om mij niet telefonisch te benaderen met vragen. Al mijn ervaringen en kennis staan in dit blog beschreven. De zoekfunctie kan je helpen bij het zoeken naar berichten over bepaalde onderwerpen. En je kunt natuurlijk ook een bericht in de vorm van een reactie plaatsen op dit blog.

Voor geschikte behandelaars in jouw regio en voor vrijblijvend advies en behandeling kun je terecht bij F-act Pelvic Pain Clinic in Enkhuizen. —————————————————————————————————————————————–

Acht jaar geleden ontstond bij mij CPPS en vanaf toen is een van de grootste problemen bij mij het zitten. Ik heb wat kussens uitgeprobeerd en van hot naar her meegesleept. Tijdens mijn revalidatietraject – Graded Activity – bij de St. Maartenskliniek leerde ik om mij niet te laten leiden door pijn en kreeg ik ook het advies om niet op zachte kussens te zitten, maar gewoon op een harde, stevige stoel. Dat was voor mij een prima advies en sindsdien doe ik niets meer met speciale zitkussens. Echter, sinds ik geen ISDN-creme meer kan gebruiken, heb ik helaas anaal en rondom de stuit meer pijn en is het zitten vaak een te groot probleem. De ISDN-creme bracht ik anaal in en gaf verlichting (ondanks dat het wat branderig aanvoelt); ik kon dan ook wat beter zitten en bv. korte stukken in de auto rijden. Maar deze creme is natuurlijk toch gewoon ‘chemische rotzooi’ en na jaren gebruik begon ik na gebruik meer pijn te krijgen en ook huidproblemen op het perineum. Ik moest dus noodgedwongen stoppen met deze creme.

Het zitten is dus weer een groter probleem geworden en de pijn in het bekkenbodemgebied is überhaupt toegenomen, ook door terugkerende problemen met de darmflora. Noodgedwongen en met frisse tegenzin ben ik weer begonnen aan de zoektocht naar geschikte kussens.

Carrie Cushion: het eerste kussen dat mij echt verlichting geeft

Op Facebook volg ik de pagina van de F-act Pelvic Pain Clinic in Enkhuizen. Fetske, oprichter en eigenaar van deze kliniek, heeft meegeholpen aan de ontwikkeling van een kussen voor mensen met bekkenbodempijn: het Carrie Cushion. Ik was sceptisch toen ik het kussen bekeek op de site waar het te koop is. Het is prijzig, groot en dik. Door de dikte wist ik dat er dus een voetenbankje aan te pas moet komen, anders raken mijn voeten de grond niet. Toch een heel gedoe … zo’n kussen en voetenbankje meeslepen naar vrienden, restaurant e.d. Dus ik liet het erbij. Maar sinds een paar week word ik door een bekkenfysiotherapeut behandeld met de Indiba en zij heeft het Carrie Cushion in de wachtkamer liggen. Na er een paar keer kort op gezeten te hebben (en gedreven door teveel pijn), heb ik een week geleden het kussen toch maar besteld. Tenslotte krijg je tot 50 dagen na aanschaf het geld terug als het kussen niet bevalt.

En … ik ben er hartstikke blij mee! Het kussen blijft. Het Carrie Cushion heeft van binnen uitsparingen voor de kwetsbare delen, een harde en zachte kant en met een pompje is er makkelijk lucht in te blazen, zodat je het precies op maat kunt instellen waardoor de druk goed verdeeld wordt. Met voetenbankje weliswaar, maar het zit uitstekend; voor mij verlicht het echt de pijn. Voor meer informatie en bestellen, zie: Carrie Cushion. Ik heb begrepen dat er ook een wigvormig model op de markt gaat komen, met name te gebruiken voor in de auto. Daar zou ik dolgelukkig mee zijn en ik vermoed velen met mij!

Stuitkussen en therapeutisch kussen

Daarnaast kreeg ik van een vrouw die bij mij de training MBSR heeft gevolgd en dagelijks last heeft van stuitpijn, nog een paar tips. Zij gebruikt – met name buitenshuis – een heel klein, eenvoudig, opblaasbaar kussentje. Het is niet te vergelijken met het comfortabele Carrie Cushion, maar voor een bezoek aan een restaurant of bij vrienden werkt het voor mij goed genoeg. Wat wiebelig, maar de kwetsbare delen worden ontzien en dat is prettig. Daarbij is het zeer betaalbaar en je kunt er ook een eenvoudig hoesje bij bestellen. Voor meer informatie en bestellen, zie: Therapeutisch kussen.

Deze vrouw wees mij op een wigvormig stuitkussen, dat met name voor het zitten in de auto mogelijkerwijs verlichting kan geven. Nu zijn bij mij de klachten bij het zitten in de auto het ergst, dus ik lig / hang veel op de achterbank. Maar soms ga ik even op de bijrijdersstoel zitten en dan is dit stuitkussen in ieder geval beter dan geen kussen. Voor meer informatie en bestellen, zie: Stuitkussen.

Hemorcool

En tot slot even heel iets anders; de hemorcool, ontwikkelt voor aambei-klachten, waar mensen met bekkenbodemklachten ook vaak last van hebben. Natuurlijk zijn er de aambeizalfjes, maar dit is puur natuur. De hemorcool bewaar je in de diepvries en kun je vervolgens – dus steenkoud – met wat vaseline anaal inbrengen. Ik gebruik mijn  eigengemaakte vaseline op basis van biologische olijfolie en bijenwas (zie mijn vorige tips en verwijzingen). De hemorcool laat de aambeien slinken. Sinds ik geen ISDN-creme meer gebruik en ook geen andere middelen heb tegen de scherpe pijn, gebruik ik dit nu ook regelmatig ter verlichting van de pijn. Het weerkt kortstondig, maar het werkt. Voor meer informatie en bestellen, zie: Hemorcool.

 

 

 1. Sammie
  27 januari 2020 om 07:53

  Hoi rudi, ik zit midden in het proces van diagnose en uitzoeken welke behandeling etc.
  Sinds augustus dit jaar thuis met overactieve bekkenbodem klachten. De orthopeed kan niets vinden en verwijst mij naar de pijnpoli. Echter wil ik niet behandeld worden met medicatie of injecties.
  Ik begreep dat jij ook geen medicatie of injecties hebt gekregen. Kreeg jij problemen met je werkgever/bedrijfsarts omdat ze vonden dat je er teweinig aan deed qua medicatie. Ik vind het moeilijk uit te leggen aan hun waarom ik het niet wil. Heb je tips?
  Waarschijnlijk heb ik nog wel wat vragen maar dat komt later wel.
  Heeel fijn deze blog!

  • 27 januari 2020 om 21:49

   Dag Sammie, ik heb kort (2 week) – uit nood geboren – amitriptyline geprobeerd. Geen effect en heb er oorsuizen aan over gehouden. Injecties nooit gedaan omdat ze vaak niet helpen of zeer kortstondig. Veel ellende om mij heen gehoord en gezien van mensen die alles qua medicatie en zelfs operaties aangrijpen en van de regen in de drup terecht komen. Dat heb ik ook altijd aangegeven aan bedrijfsarts. Mijn bekkenfysio en huisarts hebben mij daarbij altijd ondersteund en geholpen (door verslagen, brieven t.b.v. bedrijfsarts). Wie mij enorm geholpen heeft is Fetske van de Pelvic Pain Clinic in Enkhuizen. Ben daar naar toe gegaan voor een uitgebreid consult (was toen al lang in de ziektewet). Zij heeft op basis van dit consult een uitgebreid verslag geschreven en op basis van al die eerdere brieven en haar verslag, ben ik toen volledig afgekeurd. Nu is de ernst van de aandoening en bijbehorende complicaties bij iedereen verschillend, dus projecteer mijn verhaal niet op jouw persoonlijke situatie. Maar wat dus belangrijk is, is dat je naar een bekwame bekkenfysio gaat en dat deze persoon + jouw huisarts jou steunen.
   Alle goeds voor jou 🌹
   Hartelijke groet,
   Rudi

   • sammie
    28 januari 2020 om 12:32

    heel erg bedankt voor je informatie. hier heb ik echt iets aan. ik ga direct kijken of ik een afspraak met ze kan maken.

 2. Roos
  19 januari 2020 om 12:23

  Hoe bevalt de indiba voor de krampen?

  • 19 januari 2020 om 18:32

   Dag Roos, helaas ben ik met de behandelingen gestopt. Mijn darmen veroorzaken veel problemen, waardoor de pijn toeneemt en de indica-behandelingen overheerst. Wel dank ik dat het voor sommige mensen baat kan hebben.
   Hartelijke groet,
   Rudi

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: