MijnKeerpunt, praktijk voor mindfulness

Dankzij mindfulnessbeoefening leer ik om te gaan met de pijnen veroorzaakt door CPPS. ik ben overtuigd geraakt van deze praktische en effectieve methode. Daarom ben ik gestart met de opleiding Trainer Mindfulness (MBSR) bij het gerenommeerde Instituut voor Mindfulness (IvM).

Vanaf september 2013 ben ik in Nijmegen gestart met het geven van de training MBSR / Mindfulness. In de eerste twee jaren met groepen, maar sinds 2015 geeft ik alleen nog de individuele Training MBS. Ik richt mij ondermeer op mensen met chronische pijn, specifiek mensen met CPPS / Overactieve bekkenbodem. Hieronder in het kort mijn aanbod. Op mijn site is meer informatie te vinden: MijnKeerpunt, praktijk voor mindfulness.

————————————————————————————————————————————————–

Training MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction)

Voor mensen met (chronische) pijn

Ziekte en chronische pijn gaat veelal gepaard met allerlei beperkingen. Het leven komt behoorlijk op de kop te staan. Onze geest heeft de neiging om pijn en andere ongemakken weg te willen duwen, niet te willen ervaren. Met alle negatieve gevolgen van dien: te lang over grenzen gaan, met als gevolg klachtenverergering. Het is de weerstand tegen pijn die intens verdrietig of zelfs depressief maakt en die een verwoestende uitwerking kan hebben op het lichaam.

CPPS / overactieve bekkenbodem en andere bekken(bodem)klachten

Chronic Pelvic Pain Syndrom (CPPS) oftewel Overactieve bekkenbodem is een aandoening die veel impact kan hebben. Vanuit mijn eigen ervaring weet ik hoe pijnlijk en beperkend deze aandoening kan zijn. Pijn wil niemand en zeker niet in het bekkenbodemgebied. En het is lastig om erover te praten. Omdat het gaat over pijn in de intieme zone, om de onwetendheid en het onbegrip. Deze aandoening – maar ook andere aandoeningen in het bekkengebied – kan ervoor zorgen dat iemand zich terugtrekt uit het sociale leven, zich alleen en eenzaam voelt. Door mijn persoonlijke ervaring met CPPS weet ik wat het teweeg kan brengen. De beoefening van mindfulness heeft mij veel gebracht. Mijn ervaring en opgedane kennis deel ik graag met mensen die kampen met deze of een andere bekkenaandoening.

Aandacht voor pijn

Door de training MBSR / Mindfulness leer je een kalm bewustzijn van het lichaam te ontwikkelen. Mentaal en lichamelijk kun je meer tot rust komen, meer vriendelijkheid voor jezelf toelaten en dus ook beter voor jezelf zorgen. In plaats van te vechten tegen pijn leer je door de beoefening van mindfulness een meer accepterende houding ten aanzien van pijn te ontwikkelen en het als minder bedreigend te ervaren. Met als gevolg dat de pijn minder ‘binnenkomt’ en soms zelfs kan afnemen. En door een verandering van de relatie met pijn wordt het verdriet van de pijnervaring minder overheersend en alomvattend.

Pijneducatie

Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om te weten hoe ons pijnsysteem werkt, hoe wij pijn ervaren, wat (chronische) pijn is en welke rol de hersenen spelen bij pijnbeleving. Kennis hebben over pijn kan een zeer belangrijke peiler zijn bij het leren omgaan met de pijn; in combinatie met de beoefening van mindfulness kan het kan zelfs bijdragen aan vermindering of verzachting van de pijn.

Tijdens het Introductiegesprek voorafgaand aan de training bied ik mensen met (chronische) pijn uitgebreide informatie over wat pijn en stress is, hoe het werkt, wat chronische pijn neurologisch gezien is en wat dus de rol van de hersenen hierbij is.

Zie verder: MijnKeerpunt, praktijk voor mindfulness.

 1. John
  6 september 2013 om 11:21

  Ik heb zelf colitis ulcerosa (chronische darmontsteking), kan ik mij ook opgeven voor de lessen ?

  M.v.g.

  John

  • 6 september 2013 om 19:28

   Dag John, ik weet niets van jouw aandoening, maar in principe zijn er weinig beperkingen als het gaat om het volgen van een training MBSR. Mijn advies is om mijn site http://www.mijnkeerpunt.com goed te lezen en evt. ook andere sites van mindfulnesstrainers in jouw regio te bekijken. Dan kun je beter bepalen of deze training iets voor jou is. Je kunt altijd met de betreffende trainer vooraf afstemmen over jouw specifieke situatie.
   Hartelijke groet,
   Rudi

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: