Tips

Boek ‘Begrijp de pijn’ Tweede druk (2016) David Butler en Lorimer Moseley

Een ‘must read’ voor iedereen die zelf worstelt met langdurige (chronische) pijn of betrokken is bij mensen met langdurige pijn. In dit boek wordt op voortreffelijke en tegelijkertijd eenvoudige wijze uitgelegd hoe pijn werkt in onze hersenen en binnen ons lichaamssysteem en wat we kunnen doen om pijn te verminderen. Met veel aansprekende, verhelderende afbeeldingen.

Boek ‘Pelvic Pain Explained’,Stephanie A. Prendergast & Elizabeth H. Rummer

Engelstalig boek over bekkenbodempijn.

Boek A headache in the pelvis, Dr. David Wise en Dr. Rodney Anderson

Psycholoog dr. David Wise – leed zelf 22 jaar aan chronische bekkenbodempijn – en uroloog dr. Rodney Anderson schreven in 2007 het boek ‘A headache in the pelvic’, de 1e publicatie over deze aandoening. Wise en Anderson hebben een behandelingsmethode ontwikkeld, het zgn. Stanford Protocol (of Wise Anderson Protocol). Deze behandeling wordt toegepast in hun kliniek in Californië.

Boek Leer ons stil te zitten, Tim Parks

In 2010 verscheen het boek ‘Leer ons stil te zitten’ van Tim Parks. Hij beschrijft zijn vruchteloze gang langs loketten van de traditionele geneeskunde, hoe hij door het boek ‘Headache in the pelvis’ op het goede spoor is gezet en hoe hij na jaren verlichting vindt in het doen van ademhalings- en ontspanningsoefeningen, in mediteren en deelname aan stilteretraites. Hij heeft een aantal parafrasen in zijn boek gewijd aan het boek van Wise en Anderson:

“Wise en Anderson hebben ontdekt dat de bekkenpijn waar veel mensen aan lijden in feite een spieraandoening is en als gevolg daarvan neurologisch. Zij schrijven in hun boek ‘A headache in the pelvis’ dat het een instinctieve reactie is van ieder mens om bij opwinding of spanning de spieren rondom de bekken aan te trekken. Simpelweg een beschermingsmechanisme. Sommige mensen doen dit voortdurend, dwangmatig, waardoor de spieren van de ‘bekkenbodem’ zich nooit ontspannen. Weinig lichaamsbeweging en met name een baan waarbij je de hele dag achter je bureau moet zitten, verergeren het probleem. Omdat de bloedtoevoer naar deze aangetrokken spieren wordt beperkt, die als gevolg daarvan vermoeid raken. En uiteindelijk hun natuurlijke elasticiteit verliezen, straktrekken op plekken waar ze dat niet mogen doen en op ingewikkelde zenuwbundels drukken.”

“Het effect dat deze aandoening heeft op iemands leven wordt wel vergeleken met een hartaanval of de ziekte van Crohn … Patiënten lijden vaak in stilte en zijn wanhopig.”

“De beide artsen geven aan dat zodra de aandoening zich openbaart de symptomen een eigen leven gaan leiden. Ze beloven geen snelle genezing met hun aanpak genaamd het ‘Stanford Protocol’ in hun kliniek in Californië. Ze beloven überhaupt geen genezing. Genezing is tot op zekere hoogte mogelijk en vereist veel inspanning en betrokkenheid van de patiënt. De behandeling neemt vele maanden en zelfs jaren in beslag en bestaat uit ingewikkelde massages en ontspanningsoefeningen.” Zie verder de rubiek Links.

Overactieve bekkenbodem

Op de site van het Pelvic Health & Rehabilitation Center in California werd in december 2015 het artikel ‘The role of Emotions in Relieving Pelvic Pain’ van Lorraine Faehndrich geplaatst. Hier de Nederlandse vertaling: De rol van emoties bij het tegengaan van bekkenpijn’.

Artikel B-Wijzer (Stichting Bekkenbodem Patiënten): Interview Rudi Korthuis – B-Wijzer juni 2013

Artikel B-Wijzer (Stichting Bekkenbodem Patiënten):Interview Marian Rombouts – B-Wijzer juni 2013

Video psycholoog Dr. David Wise (leed zelf jaren aan chronische bekkenbodempijn) – Co-Auteur van het boek A headache in the pelvic

Video psycholoog David Wise over bekkenbodemspanning en ‘Pulling the tale between the legs’

Video uroloog Dr. Rodney Anderson – Co-Auteur van het boek A headache in the pelvic

Site National Center for Chronic Pelvic Pain Research kliniek van Wise en Anderson Over de Wise Anderson Protocol

Site F-act Pelvic Pain Clinic centrum in Enkhuizen waar wordt gewerkt met de Wise Anderson Protocol. De site beschrijft heel goed het Chronic Pelvic Pain Syndrom (CPPS) / de overactieve bekkenbodem en is zeer informatief.

Gezondheid, pijn, meditatie, mindfulness en ontspanning

Filmpje ‘Pijn begrijpen: een korte uitleg over wat je eraan kunt doen.’ vanPsychFysioOpleidingen. Over pijn en wat je eraan kunt doen.

De Squatty Potty een toilet- steunbankje voor een natuurlijke manier van ontlasten

Boek Handboek meditatief ontspannen, Jon Kabat Zinn

Boek Aandacht voor pijn (Door mindfulness gelukkig leven met chronische pijn), Vidyamala Burch

Boek Verademing Bram Bakker & Koen de Jong

Boek Ziels Gezond Annemarie Postma

Boek Boeddha’s brein Rick Hanson

Sites bekkenbodem

Site Bekkenbodem4all, Portaal voor bekkenbodemklachten, een initiatief van drie patiëntenorganisaties om nauwer samen te werken op het gebied van bekkenbodemproblematiek.

Site Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek (NVFB)

Site SOMT, SOMT biedt opleidingen in de bekkenfysiotherapie

Site Stichting Bekkenbodem Patiënten (SBP)

Site Bekkenbodemonline, alles over bekken en bekkenbodem

Sites muziek

En voor muziekliefhebbers, de site van onze groep Gloed

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: