Voor lotgenoten

Omdat CPPS veel pijn kan veroorzaken en er nog te weinig over (mogelijke behandelingen) bekend is, hebben mensen die kampen met deze of soortgelijke pijnen de neiging om mij telefonisch te benaderen met vragen. Ik heb daar begrip voor, maar omwille van mijn privacy en ter bewaking van mijn rust vraag ik vriendelijk dit niet te doen. Op dit blog een vraag of opmerking plaatsen kan altijd. Over het algemeen genomen kun je er vanuit gaan dat ik reageer. Weet dat ik geen overzicht heb van bekkenfysiotherapeuten in Nederland en België die werken met het Stanford Protocol (o.a. behandeling triggerpoints). Bij F-act Pelvi Pain Clinic in Enkhuizen kan je terecht voor vrijblijvend advies, ook over behandelaars in jouw regio.

—————————————————————————————————————

Soms geven mensen mij een beschrijving van hun klachten en vragen of zij mogelijkerwijs ook last van een overactieve bekkenbodem hebben. Het is niet aan mij om dit vast te stellen, maar ik kan wel adviseren over de stappen die het beste gezet kunnen worden om zekerheid te krijgen.

Vermoeden overactieve bekkenbodem

Mocht je klachten hebben in het bekkengebied die niet begrepen worden en waarbij uit elk onderzoek blijkt dat er niets aan de hand is dan zouden de klachten te maken kunnen hebben met overbelaste bekkenbodemspieren waarin zich mogelijkerwijs triggerpoints hebben ontwikkeld.

Denk aan (combinaties van) klachten, zoals:

– Regelmatig terugkerende blaasontstekingen

– Pijn in de onderbuik, onderrug, billen, bovenbenen en/of heupen

– Pijn rondom het staartbeen / stuitje

– Pijn van de prostaat

– Overmatige plasaandrang

– Moeilijke toiletgang

– Darmklachten

– Baarmoederverwijdering

– Krampaanvallen in het anusgebied

– Pijn rondom, in de vagina (en/of anus)

Als je een overactieve bekkenbodem vermoedt dan kun je het beste aan je huisarts een verwijzing vragen voor een bekkenfysiotherapeut. Die kan na 1 consult (incl. onderzoek) al zien of je wel of geen overactieve bekkenbodem hebt. Tegenwoordig zijn er gelukkig ook steeds meer urologen die een overactieve bekkenbodem kunnen constateren. Zij zullen je ook doorverwijzen naar een bekkenfysiotherapeut. Bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in aandoeningen in het bekkengebied: van incontinentieklachten tot te slappe bekkenbodemspieren ( na bv. een bevalling), prostaatklachten of te gespannen bekkenbodemspieren.

Triggerpointbehandeling

Zorg wel dat je bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut terechtkomt die ook gespecialiseerd is in triggerpointbehandeling. Dit is belangrijk; er zijn nl. bekkenfysiotherapeuten die deze methode (nog) niet toepassen. Zij kunnen je dan wel gedeeltelijk helpen met advies en oefeningen, maar zijn onvoldoende in staat om mensen met ernstige klachten – die vaak ook samenhangen met triggerpoints in de bekkenbodemspieren – te helpen. Ik spreek hier uit eigen ervaring.

Bel een bekkenfysiotherapeut in jouw omgeving en vraag of zij ervaring heeft met triggerpointbehandeling bij een overactieve bekkenbodem. Heeft ze dit niet, ga dan op zoek naar een ander. Er zijn steeds meer bekkenfysiotherapeuten die met de triggerpointbehandeling iemand met een overactieve bekkenbodem goed kunnen helpen. Daarnaast zul je zelf veel oefeningen moeten doen en open staan voor eventuele aanpassingen of veranderingen in je houding, je leven (afhankelijk van de ernst van de bekkenbodemspanning).

Heb je moeite met het consulteren van een bekkenfysiotherapeut omdat je erg op ziet tegen inwendig onderzoek en/of behandeling? Je kunt erop vertrouwen dat een bekkenfysiotherapeut nooit iets zal doen wat de hulpvrager niet wil. Hun benadering is zonder enige twijfel respectvol. Als de spanning in de bekkenbodem te verhelpen is door oefeningen, dan is inwendige behandeling misschien niet nodig. Als blijkt dat de de bekkenbodem te gespannen is en alleen oefeningen doen geen of te weinig baat heeft, zal een bekkenfysiotherapeut met jou bespreken welke behandelingsmethodes er nog meer mogelijk zijn; de beslissing ligt altijd bij jou.

Emotionele component

Een overmatige spanning in (bekkenbodem)spieren ontstaat niet zomaar. Veelal is het een gevolg van emotionele spanningen. Denk aan overmatige werkdruk, langdurige stress, onrust, slapeloosheid e.d. Naast het vinden van de juiste hulpverlening voor de fysieke pijnen is het net zo van belang om stil te staan bij de oorzaken van de opgebouwde spanning in het bekkenbodemgebied. Als je de emotionele kant van het verhaal niet erkent en daar iets mee doet, is de kans groot dat de klachten (op langer termijn) niet zullen afnemen of erger nog, zullen toenemen.

Gespecialiseerde kliniek in Nederland

Er is in Nederland een Pelvic Pain Kliniek die is begonnen met behandelen volgens de Stanford Protocol-methode (van dr. Wise en dr. Anderson). Dat is F-act Pelvi Pain Clinic in Enkhuizen. Fetske, eigenaar en bekkenfysiotherapeut, volgt alle nieuwe ontwikkelingen over bekkenbodempijn en -behandeling op de voet en is gespecialiseerd in CPPS. Bekijk vooral de zeer informatieve site van dit centrum. Bij deze kliniek kun je terecht voor vrijblijvend advies. Zelf heb ik geen overzicht van specialistische bekkenfysiotherapeuten (o.a. behandeling triggerpoints) in Nederland en België , maar centrum F-act kan je daarmee zeker verder helpen. Woon je ver van Enkhuizen: bij F-act is ook een eenmalig uitgebreid consult, inclusief advies, mogelijk.

Dr. David Wise is de eerste geweest die voor de behandeling van chronische bekkenpijn het Stanford Protocol ontwikkeld waarmee patiënten zelfstandig veel aan hun klachten kunnen doen. Dit protocol wordt beschreven in het boek “A headache in the pelvis” (van Wise en Anderson). Dit protocol wordt / werd uitsluitend aangeboden in hun eigen kliniek in Amerika: het National Center for Chronic Pelvic Pain Research in Sebastopl CA.

Zie verder in de rubriek Links.

Hart onder de riem

Veel meer mensen dan we denken hebben een (licht) aangespannen bekkenbodem (inclusief kleine triggerpoints). In de kringen van bekkenfysiotherapeuten wordt gesproken over 70% van de bevolking. Het overgrote deel heeft hier verder geen last van. Hoe groot de groep is die wel klachten krijgt en in het medische circuit terecht komt is niet bekend. De wijze waarop de aandoening zich manifesteert, het niveau van de pijnklachten en het verloop van het genezingsproces is zeer verschillend. Er zijn mensen die na een reeks behandelingen door een bekkenfysiotherapeut weer volledig herstellen. Helaas zijn er ook mensen die pas na vele jaren (enigszins) herstellen en er is een – vermoedelijk kleine – groep waarbij de overactieve bekkenbodem niet meer geneest. Ik denk dat dit verschil in ieder geval samenhangt met de oorzaak van de overmatige bekkenbodemspanning en hoe lang de verhoogde spierspanning al (sluimerend) aanwezig is geweest. Laat je dus niet uit het veld slaan door mijn verhaal of door verhalen van andere mensen die in ernstige mate lijden aan CPPS en/of Nervus Pudendus aandoeningen. De oorzaak, de gevolgen en het proces is voor ieder mens verschillend.

Heb je een vraag maar wil je deze niet publiekelijk op mjn blog stellen of wil je contact met een lotgenoot via dit blog, vraag dan in een reactie of ik per mail contact met je wil opnemen. In principe mail ik je dan.

 1. Monique
  28 februari 2020 om 12:59

  Hallo Rudi en iedereen,
  Ik ben al een tijdje aan het zoeken naar een behandeling voor mijn probleem. Volgens mijn gespecialiseerde osteopaat is het chronic pelvic pain syndrome. Bij mij uit het zich vooral in een constante enkelzijdige, erg rugpijn, een pijn die lijkt te zijn verbonden met m’n dikke darm. Ik word er helemaal gek van, want de pijn is echt continu, ook als ik zit of lig, ik heb nooit rust. Ik ben nu aan het overwegen om naar de Pelvic Pain Clinic in Enkhuizen te gaan. Ik heb reeds contact gelegd en moet nu eerst een vragenlijst invullen, het is wel erg ver weg en erg duur, maar ja, welke prijs staat er op gezondheid? Zo kan ik in ieder geval niet verder leven.
  Ik wilde vragen wat jullie ervaringen zijn in die kliniek. Zijn er mensen die me iets kunnen vertellen? Alvast bedankt!

  • Marlies
   28 februari 2020 om 15:17

   Hallo Monique
   Ik heb ervaring met Enkhuizen van 5 jaar geleden, maar afgelopen jaren nog van 2 mensen. Goede diagnosestelling daar en bereidheid tot hulp, maar ook deze mensen weten vaak uiteindelijk de oplossing niet.
   Ik raad je aan lid te worden vd facebookgroep ‘Help! Bekkenpijn’. Daar tref je lotgenoten om ervaringen uit te wisselen, ook over mogelijke behandelingen. En je vindt er veel begrip en steun, mocht je daar behoefte aan hebben. Er zijn ook andere goede en vérgoede opties naast ‘Enkhuizen’

   • Monique
    29 februari 2020 om 14:43

    Beste Marlies
    Bedankt voor je antwoord. Ja, het is heel veel geld en je hebt geen enkele garantie, maar het is denk ik wel een plek waar ze weten waar ze het over hebben. Tot nu toe heb ik in België nog geen adres gevonden wat me aanspreekt, Er is blijkbaar wel een afdeling aan het universitair ziekenhuis van Gent die valt onder de afdeling urologie waar ze iets doen met CPPS, maar ik heb niet veel zin om weer langs een heleboel “klassieke” specialisten en psychologen te gaan en allerlei nutteloze tests te moeten doen. Ik weet niet of ze daar “up to date” zijn met onderzoeken en behandelingen. Ik wil dit keer echt heel gericht zoeken zonder alle kanten opgestuurd te worden. Ik ga zeker eens kijken naar die facebookgroep. Heel erg bedankt voor de tip!

  • 28 februari 2020 om 16:48

   Wat Marlies ook zegt, Monique: oplossingen – lees: totale genezing – voor bekkenbodempijn zijn er in de meeste gevallen niet. In Enkhuizen is veel ervaring en multidisciplinaire kennis verzameld en daardoor een uitstekende diagnose. Dat is een belangrijke eerste stap. Op basis daarvan helpen ze je om de voor jou beste stappen voor behandeling te zetten. En dat kan natuurlijk bij therapeuten in jouw eigen regio.
   Ik ben zelf in 2014 bij Fetske in Enkhuizen geweest en ga over een paar weken weer. Voor een totale check en advies. Fetske blijft haar kennis en kunde op internationaal niveau ontwikkelen, vandaar dat ik nu voor de 2e keer ga. Voor mij is dit de beste kliniek op dit gebied.
   Alle goeds voor jou 🌹 Rudi

   • Monique
    29 februari 2020 om 14:48

    Hallo Rudi,
    Ik blijf nog even zoeken, maar neig op dit moment nog wel naar Enkhuizen. Zie ook mijn antwoord op de reactie van Marlies hierboven. Een officiële en goed onderlegde diagnose is ook heel wat waard. Ik ben op dit moment hun lange vragenlijst aan het invullen. Dan moet ik eerst nog hun reactie afwachten. Ik kan altijd nog beslissen. Ik denk dat ik binnenkort ook acupunctuur ga laten doen, al is het alleen al maar om te zien of de pijn ietwat kan worden verminderd. Heb je daar misschien ook ervaring mee?

   • Sam
    2 maart 2020 om 20:38

    Hallo rudi. Mijn bedrijfsarts advieseerde spine and joint centrum. Ik weet zelf er verder nog niet veel van. Maar is ‘enkhuizen’ hetzelfde idee als het spine and joint centrum. Ik vind het heel moeilijk om te bepalen naar welk centrum ik moet/kan gaan…. Gr sam

   • 3 maart 2020 om 10:27

    Dag Sam,
    Heb het even opgezocht. Spine ans Joint is een revalidatiecentrum en F-Act in Enkhuizen is dat zeker niet. F-Act richt zich alleen op bekken(bodem)pijn en er werken dus bekkenfysiotherapeuten, met diverse specialisaties. Het centrum is erg goed in diagnosticeren en – als je er in de buurt woont – behandelingstraject daarna. Een revalidatiecentrum is veel breder en richt zich op met name mensen met chronische pijnen (waar dan ook in het lichaam). Je wordt dan ook niet specifiek behandeld door bekkenfysiotherapeuten, maar je krijgt – afhankelijk van jou als persoon – begeleiding in het leren omgaan met pijn, in het weer leren bewegen, dagelijkse dingen doen en er is aandacht voor het mentale, psychische aspect. Allebei is belangrijk, dus het hangt van jouw situatie af. Als je nog nooit bij een bekkenfysiotherapeut bent geweest, raad ik je aan dat in ieder geval te doen. Een goede diagnose is belangrijk. Daarna is het zeker goed om een revalidatieprogramma te volgen.
    Alle goeds,
    Rudi

   • Marlies
    3 maart 2020 om 10:27

    Er zijn diverse dames op bekken fb groep (oa de beheerster) die daar heel positief over zijn.
    Alhoewel Pelvic Pain Clinic nog meer gespecialiseerded zijn. Spine & Joint heeft wsl wel meer verschillende zorgverleners onder het dak dan in Enkhuizen

   • sam
    3 maart 2020 om 13:58

    Bedankt Rudi (en marlies) voor de infomatie dit helpt mij zeker weer een stukje verder!!!

  • 29 februari 2020 om 14:58

   Dag Monique, acupunctuur is altijd iets om te proberen. Of het helpt is persoonlijk; ieder mens is uniek en de kunst is dus zelf uit te zoeken wat ondersteunend is. Heb zelf ervaring met acupunctuur, is niet zo dat het geneest, maar kan soms wat verlichting brengen. Ook mentaal aan de gang gaan is belangrijk. Dingen als loslaten van controle, aanvaarden wat er is (dat betekent overigens niet passief zijn en niets meer doen) en inzien dat ook pijn, ongemak e.d. onderdeel uitmaakt van het leven en dat de mens het meest lijdt aan het lijden dat hij / zij vreest.

   Succes met het vinden van jouw pad 🌹

   • Monique
    29 februari 2020 om 15:12

    Beste Rudi, nou nou, dat is snel antwoord! Ik denk dat ik acupunctuur gewoon ga proberen. Mentaal ben ik gelukkig erg sterk (sorry dat ik dat van mezelf zeg…). Ik worstel al 20 jaar met CVS (chronische vermoeidheid) wat een enorme impact op m’n leven heeft, op alle denkbare vlakken. Vorig jaar heb ik daarom een heel intensief traject gevolgd bij een plaatselijke klinische psychologe. Nu ga ik nog steeds maandelijks, Deze psychologe heeft weliswaar een klassieke opleiding, maar werkt allesbehalve “klassiek”. Naast gesprekken doet zij familie-opstellingen, healings en meditatie. Haar meditaties zijn erg persoonsgericht. Ik mediteerde in het verleden al, maar sinds begin vorig jaar mediteer ik elke dag, en niet slechts tien minuutjes. Die meditatie heeft mij al veel gebracht en ik voel me veel meer “bevrijd en wetend”, anders kan ik het niet uitleggen. Het vreemde en jammerlijke is dat juist op het moment vorig jaar dat het met mijn chronische vermoeidheid een stuk beter ging, de problemen met mijn rug zijn begonnen. Ik heb maar twee maanden kunnen genieten van meer energie, dan ben ik letterlijk fysiek ingestort door de verschrikkelijke pijn.
    Bedankt voor al je input!

  • 29 februari 2020 om 17:28

   Graag gedaan! Goed om te lezen dat je ook aan het mentale stuk veel aandacht besteedt, Monique.

 2. 17 juni 2018 om 18:06

  Hallo even een vraagje ik ben vorig jaar mei geopereerd heb een tvt bandje gekregen.
  En toe is alle ellende begonnen ontlastingsverlies konstand aandrang en nu steeds kleine beetje ontlasting .En wat ik dus doe is de boel omhoog houden bekken bodem of mijn billen aanspannen of mijn bekken klemmen. Maar ontspannen is er niet bij
  Nu heb ik van mijn bekkenbodem specalist een kastje gekregen tens tem eco. IEMAND HIER ERVARING MEE.
  IK HOOR HET GRAAG.
  GR CINDY DE JONG

 3. Jilldau
  11 mei 2018 om 21:39

  Hallo,

  Wat enorm fijn dat er zo’n site bestaat.
  Ik heb dus ook inc. Verlies. Vreselijk woord en verschrikkelijk vervelend. Kan het al jaren goed verbergen voor mijn omgeving maar heb er zelf wel last. Heb het al een aantal jaar. Heb er geen pijn aan maar de oorzaak is een overactieve bekkenbodemspier.

  Een verleden gehad met veel opeenvolgende lastige gebeurtenissen. Jarenlang verdrietig zijn en eindelijk de dingen verwerkt hebben blijkt dat mijn lijf de boel niet verwerkt heeft.
  Er moet nog wat spelen in mijn lijf.
  De bekkenfysio zegt dat oefeningen niet helpen. Ze wil me naar een lichaamgerichte psycholoog hebben. Ik moet met mijn lijf en mijn emoties aan de slag. En ik heb werkelijk waar geen idee wat kan helpen.
  Wie heeft tips of ervaring met mijn probleem.
  Alle tips zijn welkom.
  Ook wil ik diegene die er behoefte aan hebt steunen. Je mag mij mailen mocht je hier behoefte aan hebben.

  • 12 mei 2018 om 07:34

   Dag Jildau, op deze site lees je wat lichaamsgerichte psychotherapie is en kun je in jouw regio een therapeut vinden: http://www.nvlp.nl/pagina.php?id=67
   Ik wens jou alle goeds 🌹
   Hartelijke groet, Rudi

   • Jilldau
    12 mei 2018 om 09:21

    Heel erg bedankt voor jouw reactie Rudi!

    Kun je me even wijzen waar info staat over lichaamgerichte psychothetapie staat op deze site?

    En zijn er lotgenoten hier met een overactieve bekkenbodem die hier ervaring mee hebben?
    Ben echt op zoek naar goede hulp en ervaring van lotgenoten.
    Alvast bedankt!

   • 12 mei 2018 om 09:34

    Sorry Jildau, ik was in mijn reactie op jou de link naar de site vergeten te plaatsen. Nu staat de link er wel bij. En w.b. ervaring met therapie: ik hoop dat je reacties van andere mensen krijgt. In ieder geval heb ik regelmatig diverse therapieën gevolgd in mijn leven: om mijn verleden een plaats te geven en om de patronen die ik daardoor heb ontwikkeld, te veranderen (of er goed mee om te leren gaan). Daarbij heeft de 8-weekse training MBSR mij veel gebracht. Daarom ben ik ook zelf trainer geworden en bied deze nu deze training individueel aan mensen aan. Overigens is het geen psychotherapie. Lijkt moe goed als je eerst begint met lichaamsgerichte therapie.

  • Marga
   29 mei 2018 om 13:55

   Lieve Jilldau, heb je al eens aan rebalancing goed gedacht? Google er maar eens op. Ik heb hierdoor al heel veel druk (lees emoties) van mijn blaas kunnen weghalen. Succes!

 4. Frans
  26 september 2017 om 16:48

  Beste Rudi

  Ik ben een man van 41 en heb ruim een jaar cpps , voornaamlijk een soort zenuw pijn in geslachtsdeel en pijn in onderbuik.
  Er is door een bekkenbodem fysiotherapeut een spierspanning van 9 gemeten en geconstateerd dat me onderbuik erg gespannen staat.
  Recentelijk is me blaas ook erg gevoelig geworden vooral als deze vol is en bij aanraking is deze erg gevoelig, past een pijnlijke volle blaas ook bij cpps?

  Groetjes Frans

  • 26 september 2017 om 18:21

   Persoonlijk herken ik wat je beschrijft, Frans. Heb daar zelf nog regelmatig in meer of mindere mate last van. Ook van geïrriteerde urinewegen (wat kan aanvoelen als blaaspijn of beginnende blaasontsteking). Als de onderbuik erg gespannen aanvoelt, dan is de blaas eigenlijk omringt door de gespannen spierweefsel. Darmen, blaas, het kan allemaal beïnvloed worden door CPPS. Vervelend, maar waar. Je zou kunnen vragen of jouw bekkenfysiotherapeut de onderbuik kan behandelen (masseren). En zelf stappen zetten om het lichaam (en de geest) te ontspannen; verhoogde stress vermijden, ontspanningsoefeningen doen, yoga, mindfulness, wandelen etc. Ik wens jou alle goeds,
   Rudi

  • Frans
   27 september 2017 om 10:08

   Beste Rudi

   Bedankt voor je snelle reactie, ik doe al een poosje diverse ontspanningsoefeningen maar dat lijkt geen verschil te maken.
   En ook massage en cupping van de buik.
   Zijn er bepaalde medicatie waarvan de bekkenbodemspieren wat tot rust komen?
   En hoe kan het zijn dat als zit dat de klachten toenemen en tijdens lopen of even bezig zijn de klachten afnemen?
   Alvast bedankt

   Gr Frans

   • 27 september 2017 om 10:26

    Dag Frans, ik kan je niet verder helpen. Medicatie specifiek hiervoor bestaat niet. Wel medicijnen die je wat helpen ontspannen (anti-depressiva e.d.) maar – zoals altijd bij dit soort medicatie – met bijwerkingen en verslavend. Ook ik wandel graag en dat doet de bekkenbodem goed. Simpelweg door beweging, bloedcirculatie en de mindset (niet te vergeten). Ik ben geen expert en kan je dus ook niet verder helpen, helaas. Het is een vervelende aandoening, waarbij je vooral een eigen pad zal moeten ontwikkelen om ermee te leren omgaan. Geduld, rust, accepteren zijn daarbij sleutelwoorden. Er tegen vechten, er veel weerstand tegen hebben, werkt averechts. Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig dit is, maar wel zeer zinvol en leerzaam. En in mijn ogen de enige manier om te leren hiermee zo om te gaan, dat het leven je blijft toelachen (met de dipjes tussendoor, die horen er ook bij).
    Hartelijke groet,
    Rudi

 5. Nina
  24 juli 2017 om 14:06

  Hoihoi,

  Ik zou graag in contact komen met vrouwen, eind 20/begin 30, die ook chronische bekkenpijn hebben. Wie leest toevallig mijn berichtje en wil dit ook? 🙂

  • Marlies
   8 april 2020 om 20:08

   Hey Nina
   Er is op Facebook een speciale groep hiervoor met de naam ‘Help! Bekkenpijn’. Met ruim 200 leden van jong tot oud. Een fijne , warme groep waar je al je vragen kwijt kunt, en snel antwoord krijgt. Bovendien steunen we elkaar en kunnen altijd ons verhaal kwijt.
   Vaak ontstaan er vriendschapjes, via de chat, maar ik heb er ook inmiddels 3 ontmoet.
   Ik raad je aan om lid te worden. Gewoon even zoeken bij groepen en je aanmelden bij de beheerster Sita.

   Tot ziens daar 🙂
   Marlies

 6. Marlies
  24 februari 2017 om 17:51

  Hallo Tineke, ik lees het zojuist. Hartstikke fijn! Ik heb jou net een berichtje naar Facebook gestuurd met wat gegevens van mij.
  Tot mails Groetjes Marlies

 7. 6 februari 2017 om 16:11

  Beste Rudi en co,
  ik wou me graag afmelden van de leeslijst.
  Mijn probleem is helemaal opgelost bij een top bekkenfysio in het Sneekerziekenhuis.
  Ik wil er eigenlijk niet zo graag meer aan herinnerd worden. Dank je wel voor de eventuele support,
  Sybille

  • 6 februari 2017 om 16:34

   Dag Sybille, dat kun je alleen maar zelf doen: afmelden. Staat hopelijk onderin ieder bericht dat je per mail ontvangt of in ieder geval in de 1e mail die je hebt ontvangen nadat je je hebt aangemeld. Fijn trouwens dat de klachten bij jou over zijn!
   Hartelijke groet,
   Rudi

 8. Marlies
  6 februari 2017 om 15:56

  Ik (vr 53) heb nu 3 jr cpps en nog nooit lotgenotencontact gehad (behalve het lezen van je blog). ,ik zou dit zeer graag willen,; af en toe met iemand appen over hoe het gaat, of per mail of later telefoon.
  Met vriendelijke groet, Marlies Le Duc-van der Veer

  • 6 februari 2017 om 16:36

   Dag Marlies, ik hoop voor je dat iemand reageert die dit ook graag wil.
   Hartelijke groet,
   Rudi

   • 24 februari 2017 om 16:32

    Dag Marlies, ik wil wel contact met je en weet niet of mijn vorige berichtje is over gekomen, daarom dit berichtje.
    Fijn weekend en Hartelijk groet, Tineke.

 9. 1 februari 2017 om 22:13

  Bedankt nogmaals voor je snelle reactie, steun en begrip en dat laatste vooral is vaak ver te zoeken, dan zeg ik wel eens, Google maar eens naar Cpps.
  Fijne avond, slaap lekker voor straks, groetjes, Tineke

 10. 1 februari 2017 om 20:08

  Dank je wel Rudi voor je reactie.
  Ik ben op het moment het boek aan het lezen, Begrijp de Pijn, mijn man heeft het al gelezen, misschien dat ik daar wat wijzer van wordt.
  Ik probeer positief te blijven, maar vanmorgen was ik wat depri, die pijn overheerst zo, zoals je ook wel weet, maar ik ben toch boodschappen gaan doen en naar de bibliotheek en probeer toch de lat steeds hoger te leggen en met tramadol wordt het leven iets prettiger.
  ik heb toch goede hoop op Dekkerswald en geef het ook niet zo makkelijk, daarvoor heb ik al te veel meegemaakt, slechthorend en slechte visus.
  Ik blijf je blog volgen, elke informatie is welkom.

  Fijne avond en met vriendelijke groet,
  Tineke

  • 1 februari 2017 om 20:16

   Begrijp de pijn is een erg goed boek. Gebruik ik ook om mensen met chronische pijn die bij mij de training MBSR willen volgen, vooraf uit te leggen hoe pijn werkt, welke rol hersenen daarbij spelen en welke invloed onze reacties, emoties, gedachten en handelingen hebben. Hoop voor je dat inzicht helpt en je bij de pijnpoli ook verder komt.

  • vicotr
   27 april 2018 om 17:48

   Ik ben zeker een stuk wijzer geworden door het boek te lezen. Ik hoop dat jij ook wat aan het boek gehad hebt. Ik herken de punten die je in het bericht hierboven geplaatst hebt, steun is inderdaad soms ver te zoeken.

   Groetjes Victor

   • 28 april 2018 om 10:45

    Beste Victor,
    Ik heb zeker wat a h. boek gehad.
    We moeten het leren accepteren, is heel moeilijk.
    Er is geen oplossing voor ons probleem zei mijn arts op de pijnpoli van Dekkerswald , v. Rad. alleen medicatie, krijg nu Gabapentine, doet nog niets en veel tramadol.ik heb al veel geprobeerd, ook een blokkade, niets geholpen.
    Er is op fb een gesloten lotgenoten groep, die elkaar steunen en tips geven, er worden ook grapjes gemaakt hoor.
    Strijd mee ! Aandacht voor onbegrepen, ondragelijke! Neuropathische pijnen !
    Wens je veel sterkte en een fijn weekend.
    Tineke.

 11. 1 februari 2017 om 16:52

  Dag Rudi,
  Ik heb vaak op je site gezeten en er ook wat aangehad.
  Sinds aug. 2015 na val van de fiets heb ik deze klachten, maar in 2012 ben ik ook van de fiets gevallen, ook met verschillende botbreuken en sindsdien, sluimerden deze klachten, dacht dat ik een blaasontsteking had, maar de arts in Spanje wist het ook niet, weer weg, geen aandacht meer aan besteed. Na de val in 2015 steeds heftiger geworden, verschillende artsen bezocht, mijn sociale leven op de kop. De tweede gynaecoloog heeft mij naar de bekkenbodemfysiotherapeut gestuurd, in Rijnstate, Arnhem, die heeft alles geprobeerd, niets geholpen. Door de gynaecoloog naar Radboud verwezen, bekkenbodempoli.
  Alle onderzoeken gehad, cystoscopie, urodynamisch onderzoek, het is zeer duidelijk een overactieve bekkenbodem.
  Nu weer twee blaasontstekingen gehad, na de eerste antibioticum kuur, Amoxicilline/clavulaanzuur, 500/125mg, heb ik bijna twee weken, weinig pijn gehad, dan komt het weer terug, de laatste kuur heeft niet veel gedaan.
  Ik slik veel tramadol, om het leven wat aangenamer te maken. Ben ook bij een haptonoom geweest, wel prettige gesprekken gehad en begrepen worden, 3x geweest, maar zag dat zelf niet zo zitten.
  Nu ben ik door het Radboud naar de pijnpoli van Dekkerswald verwezen en zit nog op een afspraak te wachten. Ik wil ook vragen of er andere mensen ervaring hebben met deze poli op dit gebied. Ik heb er wel vertrouwen inen hoop pijn vermindering
  Met vriendelijke groet, Tineke

  • 1 februari 2017 om 19:20

   Dag Tineke, vervelend dat je terugkerende blaasontstekingen hebt. Goed dat je bent doorverwezen naar pijnpoli Dekkerswald. Zelf geen ervaring mee, maar verwacht wel dat je daar aan het goede adres bent. Mijn bekkenfysiotherapeut werkt overigens bij Dekkerswald en verzorgt daar met een heel team de Bekkenbodempoli.
   Sterkte en hartelijke groet,
   Rudi

 12. Marjan Gebert Klunder
  25 januari 2017 om 14:32

  Hallo,

  Zou iemand contact met mij willen opnemen.

  Met vriendelijke groet, Marjan Gebert Klunder

  • 25 januari 2017 om 18:50

   Dag Marjan, misschien is het goed om bij jouw verzoek te vermelden waarom / waarover je graag wilt dat iemand contact met jou opneemt.
   Hartelijke groet,
   Rudi

  • a eversdijk
   29 maart 2017 om 12:02

   Goede middag,
   Wat ontzettend fijn dat je van je klachten afbent. Mag ik aan je vragen wat voor klachten je precies had en hoe lang. Ik ben namelijk sinds februari 2016 aan het tobben..
   Ik zou heel graag antwoord willen krijgen. Bij voorbaat hartelijk dank.

   • 29 maart 2017 om 18:02

    Aan wie richt je deze vraag, A? Als de vraag voor mij bedoelt is, dan kun je de klachten lezen in de rubriek Overactieve Bekkenbodem (CPPS). Enne … ik ben niet van de klachten af. Wel sterk verbeterd.
    Hartelijke groet,
    Rudi

 13. alice
  21 november 2016 om 17:55

  lieve mensen,
  misschien eens kijken op http://www.stichtingmediwiet om zelf wielolie te maken zodat de scherpe randjes eraf gaan. Ikzelf ben bij de stichting in Haarlem geweest. Ook op hun site staan vele verhalen ivm chronische pijnen enz.
  Het is echt de moeite waard contact met hun op te nemen en misschien kunnen ze jullie een eindje op weg helpen om het dragelijker te maken.
  Alle goeds en warme groet, Alice

 14. Alice IJdo
  21 februari 2016 om 13:12

  Goedemiddag

  Zou je contact met me willen opnemen?
  Warme groet Alice IJdo

 15. marga
  18 oktober 2015 om 11:51

  Het lost niet de oorzaak op, maar het schijnt de pijn echt te verminderen , soms zelfs te doen verdwijnen: PEA. Een natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer zonder bijwerkingen. Ik spreek nog niet uit eigen ervaring, maar ga het zeker proberen!

  • Iris
   8 januari 2019 om 14:24

   Al jaren ervaring met pea, wel voornamelijk peaplex, let op dat je de originele pea koopt (wit/groene doosjes, of wit/blauwe doosjes). Mijn moeder van 95 jaar is na 1 jaar gebruik van peaplex van haar neuropatische voetpijnen verlost, en het was heel erg met haar gesteld een jaar geleden.

   • 8 januari 2019 om 17:56

    Dank Iris. Misschien hebben andere mensen hier iets aan.
    Hartelijke groet,
    Rudi

 16. cottyn
  14 oktober 2015 om 12:01

  Dag Rudi,

  Ik volg en lees al een tijdje je website en had graag mijn probleem voorgelegd. Doordat ik afkomstig ben uit België is het een behoorlijke afstand om telkens naar de Pelvic Pain Clinic te rijden. Er was een referentie in België die triggerpointbehandeling deed, maar die heb je in twijfel getrokken (Jan pattyn).
  Sinds eind maart heb ik last gekregen van mijn blaas (continu het gevoel dat ik moet plassen). Had voorgaand al last gehad van mijn
  darmen (prikkelbare darm) (vooral tijdens stressperiodes). Na een urodynamisch onderzoek bij de uroloog zag hij een vernauwing van mijn urinebuis en een gespannen bekkenbodem, waardoor ik niet helemaal uitplaste of moeilijk en daardoor gevoeliger was aan blaasontstekingen. Ik ben toen terecht gekomen bij een bekkenfysiotherapeut voor oefeningen en het leren ontspannen van de bekkenbodem. Via de monitor kon ik wel goed ontspannen (tot naar 2)/opspannen, maar paste ik het niet toe op het moment dat het nodig was (toilet). Eind juni ben ik dan toch op reis vertrokken naar Canada en in nog geen 2 dagen had ik er zo goed al geen last meer van (ondanks het missen van ons vliegtuig, een niet-werkende VISAkaart, …). Dag 1 op Belgische bodem en het probleem kwam terug (Ik nam toen nog Tamsulosine en Deanxit). Ik heb echter nu nog altijd een drang om naar het toilet te gaan, en vaak een pijnlijk/branderig gevoel onderaan doordat de spieren waarschijnlijk verzuurd zijn of door het overgevoelig worden van de zenuwen? Het pijnlijk/branderig gevoel is het sterkst wanneer ik (langdurig) neerzit. Wanneer ik net geplast heb. Heb ik bijna meteen opnieuw een soort plassignaal, ter hoogte van mijn urinebuis?
  Zou ik hier te maken hebben met trigger points?
  Voor mij is het moeilijk te begrijpen dat ik via de monitor kan opspannen en ontspannen en ik toch last blijf hebben.
  Hopelijk kan je mij verder helpen…

  • 14 oktober 2015 om 19:31

   Hallo,
   Alles je beschrijft zijn de symptomen die kunnen horen bij CPPS (overactieve bekkenbodem), incl. jouw blaasproblemen. Dat je via de monitor en tijdens oefeningen de spieren kunt ontspannen is fijn, maar zegt niet zo veel. De spieren kunnen weer in de voor hen bekende stand staan, zodra je actief wordt. Dat je tijdens je reis geen last hebt gehad is mooi. Misschien kun je bij jezelf nagaan wat maakt dat je in het dagelijks leven wel weer meer last krijgt; wat de stressoren kunnen zijn.
   Bij chronische pijn werkt oorzaak en gevolg niet, het is niet te beredeneren. Het zijn neurologische aspecten die mee spelen bij chronische pijn. Ik schrijf daarover in sommige berichten op mijn blog. Je er druk om maken verhoogt de stress en dus ook de pijn. Ik raad je – zoals bij iedereen – aan om te werken aan stressreductie en ontspanning. En alle andere overige dingen die in dit blog beschreven staan.
   Het beste voor jou.

   • 17 oktober 2015 om 13:45

    Bekkenspecialist is in België geen beschermd beroep. Uitkijken geblazen wat iemand voor opleiding heeft genoten! Door het toedoen van Jan Pattyn ben ik instabiel geraakt. Het heeft weinig zin triggerpoints in de bekkenbodem te behandelen die er toch weer inschieten door het harder werken van de bekkenbodem ten gevolge van instabiliteit. Je kan mijn verhaal, als je daar zin in hebt, een beetje volgen onder het kopje ‘overactieve bekkenbodem’ (paarse Anna). Wat de mogelijkheden zijn als je een triggerpointtherapeut nodig hebt:
    – Er zit een bekkenfysiotherapeute in Londerzeel opgeleid door
    de Pelvic Pain Clinic, dus even contact opnemen met
    Enkhuizen.
    – Jörgen Quaghebeur is verbonden aan de
    bekkenbodemkliniek van de Universiteit Antwerpen
    (departement professor J.J. Wyndaele), specialisten CPPS.
    Ik heb geen idee of zij triggerpointtherapie en
    bindweefselmassage (daar kunnen namelijk ook restricties
    in ontstaan) geven. In België zijn deze technieken nog niet
    doorgedrongen helaas. Quaghebeur heeft ook een privé-
    praktijk in Aarschot en werkt verder nog bij Synergeia in
    Pellenberg.

    Alle goeds,
    Anna

   • cottyn
    12 november 2015 om 15:33

    Dag Rudi,

    Kan je me even aangeven waar ik het best terecht kan voor relaxatie en ontspanning. Zijn er bepaalde boeken die je me aanraadt om te lezen. Ik heb echt moeite om positief te blijven en ben op zoek naar een manier om die spierspanning te herkennen/erkennen en ermee te leren omgaan.

    Bedankt alvast,
    Julie

   • 12 november 2015 om 21:00

    Dag Julie, zoals je het verwooordt – herkennen/erkennen, ermee om leren gaan, positief blijven – kan ik niet anders dan je adviseren om een 8- weekse training MBSR (Mindfulness) te gaan volgen. Juist de aspecten die jij noemt, komen binnen deze training aan de orde. Op deze site vind je per provincie de gecertificeerde trainers (ik sta daar ook bij). Als je in de regio Nijmegen woont kun je natuurlijk ook bij mij de training volgen. Spreekt deze training jou niet aan, dan kun je kijken in jouw omgeving naar yoga, meditatie of een ademcoach.
    Nee, ik ken geen boek waarmee je kunt leren ontspannen. Denk ook niet dat je dit uit een boek kunt leren.
    Hoop dat je iets kunt vinden.
    Alle goeds,
    Rudi

   • 12 november 2015 om 21:04

    Vergeet ik de verwijzende link door te geven, Julie. Hier alsnog de link naar informatie binnen mijn site: https://www.mijnkeerpunt.com/training-mbsr/de-keuze-voor-een-trainer/ Op deze pagina vind je ook de link naar VMBN.
    HartelIjke groet.
    Rudi

 17. Hai567
  6 oktober 2015 om 17:08

  Hoi Allemaal.

  Ik loop al jaren met een overactieve blaas.
  En sinds januari dit jaar een zeurend gevoel aan mn onderkantje. Het is geen pijn maar een drukkend vervelend gevoel.
  Ik loop bij een bekkenbodem therapeut, maar het schiet niks op. Mijn bekkenbodem spanning zit rond de 20. Dus erg hoog! Zijn er nog meer die dezelfde klachten hebben??

  • 7 oktober 2015 om 08:13

   Hallo,
   Het gevoel in de bekkenbodem kan zeurend zijn, kan scherp zijn, kan ‘strak’ of drukkend zijn of kan heel pijnlijk zijn (alsof er een mes in staat). Er zijn veel mensen met dit soort klachten. De rol van een goede bekkenfysiotherapeut kan belangrijk zijn: lees daarover mijn adviezen in de rubriek ‘Voor Lotgenoten’. Daarnaast is bezig gaan met jezelf (waar die spanning en stress vandaan komt, hoe sta ik in het leven) en daarbij misschien hulp zoeken of een training volgen, veel rust en ontspanning, goede lichaamsoefeningen doen, wandelen etc. belangrijk. Goeds voor jou.

   • Hai567
    7 oktober 2015 om 08:37

    Zouden wij even heen en weer kunnen mailen?

 18. Amore
  3 september 2015 om 22:02

  Beste mensen,

  Allereerst hoop ik dat iedereen snel beter wordt en dat jullie klachten afnemen.
  Verder wil ik jullie graag adviseren om gebruik te maken van zwarte zaad. Misschien komt dit velen bekend en anderen helemaal niet. Zwarte zaad is veelal verkrijgbaar in natuurwinkels, maar ook in Turkse en Marokkaanse winkeltjes. Je kunt ook zwarte zaad in olie variant gebruiken, maar tot zover ik weet is het gebruik van hele zaadjes beter. Zwarte zaad heeft een medicinale werking en is goed tegen alle klachten. Verder is het misschien relevant om te benoemen dat het goed is voor de bloedcirculatie, bloedsuiker, tegen krampen en voor de zenuwen. Bovendien is het een hele goede antioxidant
  Ik raad jullie aan om iedere dag gebruik te maken van deze zaadjes, het is niet moeilijk om dit in je leven te implementeren. Ik zou zeggen, lees even op het internet waar het allemaal goed voor is en doe je voordeel er mee. Verder is karwijzaad ook heel goed voor je gezondheid, ook dit is zeer aan te raden. Ruwe honing is ook heel gezond voor je op de valreep.
  Ik wens jullie het beste toe

  • 9 september 2015 om 21:11

   Opnieuw bedankt, Anna. Ondertussen heb ik per mail contact gehad met Jørgen Quaghebeur en hij is niet bekend met osteopaatspecialisten CCPS in Nederland. Hij noemde twee osteopaten bij wie ik navraag zou kunnen doen: Zweedijck of Hugo Bertijn. Met de laatste heb ik contact gehad. Hij heeft bij mij een professionele indruk achtergelaten, maar ook hij is niet bekend met de behandeling van CPPS. Hij volgt deze ontwikkelingen wel en als ik in de regio Maastricht zou wonen, ging ik zeker bij hem kennismaken. Hij werkt niet inwendig en heeft mij ook uitgelegd waarom niet. Juridisch gezien mag hij dat niet: dat mag alleen in een ziekenhuisomgeving. Overigens zoek ik dat ook niet bij een ostheopaat. Goede bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van triggerpoints: hen vertrouw ik dat toe. Zij kunnen je ook leren om jezelf te behandelen, dan word je selfsupporting en dat is wel zo prettig.
   Hugo kent geen collega-ostheopaat in Nijmegen, maar hij twee praktijken doorgegeven en mij wat advies gegeven over waar ik op moet letten bij de keuze. Ik ga het eens rustig bekijken. Mogelijk dat inderdaad een ostheopaat wat verlichting kan brengen in verband met scoliose en dus scheefstand in mijn bekkengebied.
   Mooi om zo wat info. uit te wisselen. Bedankt allemaal!

 19. 16 mei 2015 om 04:12

  Dag Rudi,

  Mijn man heeft al enkele jaren CPPS. Hij krijgt steeds meer pijn en uit onderzoeken komt niets anders naar boven. Inmiddels wordt hij er behoorlijk wanhopig en depressief van.
  Heb jij nog adviezen voor levensstijl? Mediteren las ik al hier en warmte maar verder nog bepaalde dingen die goed kunnen zijn? Hij werkt 32 uur per week in de schoonmaak. Inmiddels voelt hij zich een oude man terwijl hij 59 is, dat is nog niet écht oud natuurlijk.
  Ik zou graag iets van je ‘horen’.

  Groetjes,Marga

  • 16 mei 2015 om 09:47

   Dag Marga, met CPPS en dan 32 uur werken is zwaar, daar kan ik mij alles bij voorstellen. Mijn advies als eerste is: ga naar Fetske van de Pelvic Pain Clinic in Enkhuizen (zie de rubriek ‘Voor lotgenoten’). Voor een lang eenmalig consult, als je er niet in de buurt woont. Zij zal jouw man diepgaand onderzoeken en kan hem goed advies geven. Wanhoop, stress; het is allemaal heel begrijpelijk. Tegelijkertijd werken deze emoties op een negatieve manier door op CPPS (eigenlijk op iedere aandoening). Leren omgaan met de pijn, de belemmeringen, meer rust en ontspanning kunnen vinden is in ieder geval erg belangrijk. Als jouw man open staat voor yoga, meditatie e.d. dan is inderdaad een training MBSR een mogelijkheid. Ik kan me voorstellen dat jouw man ook wordt geholpen door steun van een multidisciplinaire aanpak (fysiotherapie, psycholoog e.d.). Misschien bij een revalidatiecentrum of bij de organisatie CIRAN (heb ik een goede indruk van en zit in iedere regio). Niet dat dit soort organisaties iets van CPPS afweten, maar dat hoeft ook niet. Waar het om gaat is leren omgaan met pijn, stress, negatieve gevoelens en gedachten. Heel veel wijsheid en rust toegewenst voor jou en jouw man.
   Hartelijke groet, Rudi

   • 16 mei 2015 om 11:20

    Dankje Rudi, ik ga het bespreken met hem.

   • Ellis
    28 november 2017 om 01:24

    Ik heb eens op de site gekeken van de praktijk in Enkhuizen maar het financiële plaatje is dat het niet vergoed wordt? Veel geld

   • 28 november 2017 om 08:55

    Ellis, bij deze kliniek wordt alles vergoed door Ziektekostenverzekeraar. Bij haar pijncentrum duurt een consult een halve dag en dat moeten mensen zelf betalen.

 20. 26 december 2014 om 18:02

  ben heel erg blij met deze blog; sinds 2012 pijn; het wordt wel frequenter en langer; duurt nu soms 8 uur achter elkaar.
  Heb nu voor het eerst aangedrongen op een onderzoek; in de kliniek waar ik een afspraak heb gemaakt werken drie gynaecologen die bekkenbodem in hun specialisatie hebben.
  Dan maar hopen dat er wat uitkomt.
  Zelf behandeld mijn partner me dagelijks met triggerpoints. En tracht ik zoveel mogelijk te ontspannen. Laatst bij een opkomende pijnaanval een lekkere grog gedronken, met een kleintje whisky in. Daar een diazepam op, en na 4 uur was het over… en ik kon wat slapen.
  Ben 22 december doorverwezen naar bekkenbodemfysiotherapie in Sneek.
  Heeft iemand daar ervaring mee?

  • M
   29 december 2014 om 13:16

   Beste Campensisnubis (?), Ook ik kamp sinds een jaar met chronische bekkenbodemproblemen (ik dacht CCCP). Door de huisarts totaal het bos in gestuurd, helaas, nu andere huisarts. Eind december ben ik naar de Pelvic Pain clinic (Fetske en Branca) geweest – je komt deze kliniek vaker tegen op de blog, volgens mij een aanrader – en ik wacht nog op de rapportage, want Fetske constateerde toch best wel andere foute zaken ‘van onderen’, dan tot nu toe gedacht en dus andere behandeling nodig (hopelijk is die er).
   Waar ik van schrok in je stukje zijn de woorden whisky en diazepam. Hoezo? Het helpt zo lekker? Vanwege de pijn plus frustratie ben ik in 2014 steeds meer gaan drinken. Eerst port, later jenever. Hierover heb ik de controle in oktober verloren! Ik ben gedwongen opgenomen
   geweest in een GGZ-kliniek. Daar komt nog bij dat de huisarts me in juli naar de GGZ-psychiater heeft gestuurd, die me op de lorazepam heeft gezet. Hielp best goed (vreemd genoeg??). Daardoor ben ik tevens verslaafd (!) geraakt aan de lorazepam. In de GGZ-kliniek is het niet gelukt om me (in te snel tempo) daar van af te helpen. Ik werd helemaal gek van de pijn en hyperventilatie etc. Nu probeer ik via de Brijder-stichting, die de lorazepam heeft omgezet in diazepam, daar van af te komen. Helaas, helaas, hebben noch GGZ noch Brijder noch iemand anders mij geholpen om mijn pijn beter te onderzoeken en/of er psychisch beter mee te leren omgaan. Nu heb ik hoop op het behandelplan van de PelvicPainClinic uit Enkhuizen. Die heb ik ook zélf moeten zoeken via internet, je moet álles zelf uitzoeken is mijn ervaring. Tevens heb ik bij de psychiater vd GGZ aangedrongen op een verwijzing naar een Pijnpoli. Dit in de hoop dat er toch een alternatief mocht zijn voor de diazepam (wordt uiteindelijk afgebouwd naar 0 en zal ik wel nooit meer voorgeschrijven krijgen) plús de drank. Want beiden zijn natuurlijk geen oplossing, maar je zal maar 24/7 pijn hebben! De Pijnpoli heeft mij nu 2 weken geleden Lyrica voorgeschreven. En volgens mij begint het nu (nl niet direct) wel wat te helpen! Hopelijk gaat het echt helpen zodat ik mijn benzodiazepine en alcohol echt voor altijd vaarwel kan zeggen en dat ik ondertussen goed aan de slag kan gaan met Fetskes behandelplan + mindfullness.
   Ik wil je niet bang maken met mijn verhaal, ik wou het ook gewoon even van me af schrijven, maar pas echt op met de fles en de diazepam! Ik spreek uit eigen ervaring als bekkenbodem-patient. Het ging me op slot bijna mijn huwelijk kosten, terwijl ook ík gewlukkig een lieve begripvolle echtgenoot heb, maar hij trok het zelf ook niet meer.
   Heel, heel veel sterkte en succes en goede afloop in 2015.

   • 30 december 2014 om 10:10

    Beste Mevrouw,

    Even kennis maken:

    Mijn naam is Sybille en ik woon in Kampen.

    Ik ben 66 jaar, gepensioneerd na 33 jaar te hebben lesgegeven op Windeheim Hogeschool Zwolle.

    Ik ben nooit zwanger geweest, wel hernia onderrug en baarmoeder verwijsdering.

    Dus dat middenstuk van mijn lichaam is sowieso gevoelig.

    Ik wil graag reageren op uw schrijven maar het is te woelig, en dus heb ik even tijd nodig.

    Erg bedankt voor uw reactie.

    Ik maak me over mezelf ook wel eens zorgen…

    De allerbeste wensen voor 2015,

    En tot schrijfs,

    Sybille

    Foto is Bijke onze hond en ik.

   • 2 januari 2015 om 07:44

    Kampen, 25-11-2014

    Geachte collega,

    Bovenstaande patiënte wordt verwezen vanwege pijnklachten in het bekkengebied.

    Afschrift laatste journaalregels
    ls op 14l’11 verwezen naar de FEM-poli, maar omdat de behandeling niet door de zorgverzekering van patiënte wordt vergoed is patiënte daarna verwezen
    naar gynaecologen in Emmeloord. ls in Emmeloord onder behandeling bij chirurg Mulder ivm prolaps en onderzocht door gynaecoloog De Boer.

    lT: sinds 2 jaar regelmatig last van pijn in anus, doortrekkend naar linker schaamlip.
    Is nog steeds onder behandeling bij chirurg Mulder ivm prolapsklachten.
    Na verbetering prolaps verdwijnt de pijn niet, dus vermoedt patiënte dat de pijn een andere oorzaak heeft.
    Pijn houdt meestal uren aan, en verdwijnt dan ook weer.
    De pijn ontstaat meestal na defaecatie . Patiënte heeft zich geïnformeerd over dergelijke pijn en blijkt dit te herkennen bij verhalen en informatie over neuropathie m.b.t. de nervus pudendi.

    Geen vaginale klachten.
    Daar er sinds enige jaren wel sprake is van inspanningsincontinentie zou een blaasverzakking wel kunnen meespelen.
    Gynaecoloog De Boer heeft geen verzakking noch enige afwijking kunnen constateren, en heeft patiënte verwezen naar bekkenfysiotherapeute te Sneek.
    Omdat deze afstand vrij groot is wil patiënte graag doorverwezen worden naar het Bekkenbodemcenrum van Isala te Zwolle.

    Medicatie-overzicht
    CITALOPRAM TABLET 1 maal per dag 1 tablet
    NEBILET 5MG TABLET 1 maal per dag 1 tablet
    ALPRAZOLAM TABLET O,25MG1-3 maal per dag 1 tablet

    Voorgeschiedenis
    Hernia operatie L5 Links uitstralend ICPC L86.01 HNP 1995

    Artrosis deformans ICPC L91.00 Vanaf 28-mrt-2-13

    Uterus extirpatie en ovariectomie X78 2001

    Met vriendelijke groet,

    E.B. van Veen, huisarts

    Heb even mijn eigen verwijsbrief opgesteld voor a.s. maandag… je moet echt je eigen case managen!!!
    De beste wensen voor iedereeen en hoop houden.
    Ben zelf erg blij ook met de Celzouten volgens Dr. Schüssler
    nr 7

    Heb ook gelezen dat veteranen vaak met deze pijnen kampen vanwege een angststoornis.
    Dat geeft te denken
    Wist trouwens niet dat deze reacties openbaar zijn; slecht geïnformeerd en digibeet; maar vooruit maar.

 21. Mijneke
  3 november 2014 om 14:14

  Vanmorgen voor de 3e x bij de bekken th. geweest en ik geloof dat ze goed weet wat er aan de hand is. 4 Jaar geleden kreeg ik erg last van verzakking en eerst probeer je met een B. Th. alles weer te spannen en te ontspannen . Op dat ontspannen zou de nadruk moeten liggen maar dat kan ik niet.Uit eindelijk werd ong. 1half jaar geleden mijn baarmoeder verwijderd en de darmen wat hoger opgetrokken.

  Een half jaar daarna kreeg ik erg last van mijn stuitje en onderbuik, ik kon haast niet meer normaal zitten.
  Zo ben ik tot 2 maanden geleden doorgeworsteld met allerlei onderzoeken om div. ziekten of anders uit te sluiten. Dus nu de Bekken therapeut.
  We praten veel en doen heel voorzichtig ademoefeningen en vooral ook leren ontspannen in dat gebied. ze heeft me uitgebreid via een bekkenbodem model laten zien hoe je spieren
  werken.Het gaat heel langzaam maar ik heb absoluut geen voeling met dat gebied en laat even in het midden hoe dat komt,maar toch begint er langzaam iets te veranderen.
  Verder zit ik sinds ong 2 maanden op tai chi qi-gong en dat werkt ook mee aan leren ontspannen en het leren kennen en contact krijgen met je lijf.
  Als er behoefte is zal ik jullie op de hoogte houden.
  Over 3 weken weer een afspraak.Tot dan?
  Groetjes.

 22. Rosalie
  20 september 2014 om 17:06

  Beste lotgenoten ik heb soms verschrikkelijke pijnaanvallen en daarbij uitstralingen naar mijn benen. Soms heb ik dan ook het gevoel dat ik niet meer kan staan ,en moet dan op mijn buik gaan liggen. Het is pas een maand geleden bij mij vastgesteld. Heb nu ook een blaasontsteking . Wie wil mij wat advies geven of dit bij jullie ook voorkomt. Mijn derde vierde en vijfde wervel zitten ook dicht op elkaar en moest toen bij een fysiotherapeut oefeningen doen . Toen werden mijn klachten alleen maar erger en zij weten het ook niet meer. Ben toen bij een bekkenbodem fysiotherapeut terecht gekomen en heeft toen over actieve bekkenbodem geconstateerd. Ik kom voor mij gevoel niet verder. Ik hoop reacties.
  Rosalie

  • 23 september 2014 om 07:49

   Dag Rosalie, ik weet niet of je reacties van anderen krijgt (dit is geen forum). Vanuit mijn eigen ervaring kan ik beamen dat dit soort pijnen kunnen ontstaan. Zo ook blaasontstekingen. Zoek hulp bij een goede bekkenfysiotherapeut (zie de rubriek Lotgenoten) en probeer ook mentaal ondersteuning te vinden. Veel sterkte. Hartelijke groet, Rudi

 23. Marlies
  19 augustus 2014 om 10:29

  Beste lotgenoten, ik (vr, 51 jr,, getrouwd, 1 zoon, Noordholland) wil zeer graag een of meer lotgenoten om regelmatig mee te mailen. Gewoon over hoe je dag was, maar ook soms wat lief en leed delen. De enkele vriendinnen die ik heb, begrijpen niet wat het is om met CPPS ‘te leven’.
  Heel graag reacties naar marliesenleon@hotmail.com

  19 aug 2014

 24. tijmentje
  3 april 2014 om 17:51

  Hallo,

  Wat ben ik blij dat ik op deze site ben terechtgekomen. Zo herkenbaar! Ik was erg in twijfel of het nu echt wel mijn bekkenbodem is die nu weer zo op speelt omdat de klachten veel heftiger zijn dan een paar jaar geleden toen mijn huisarts me doorverwees naar de BBB fysio.
  Bang voor een tumor ergens in mijn onderbuik die het bekken triggert.
  Dus laat ik dat eerst wel checken, maar eigenlijk zijn de klachten die ik hier lees toch allemaal wel terug te voeren op een hyperactief bekken. Ik kan ook niet lang zitten heb snijdende pijn in vagina en stuit. Ben bekend met hypermobiliteit en daardoor heb ik mijn hele leven mijn spiercorset moeten aanspannen.Veel aan sport gedaan Mijn buik was na de bevallingen weer helemaal plat.
  Sinds een 1/4 jaar mijn baan als verpleegkundige aan het bed gehalveerd en werk ik 1 dag op een verpleegkundig spreekuur een zittende baan, in de hoop mijn lijf wat meer rust te geven mijn werk want aan het bed werd te zwaar. Maar nu merk ik dat kennelijk de spierspanning met zitten en intensieve gesprekken voeren kennelijk opgelopen is. Daarbij had de neuroloog vorig jaar ook een afwijking in het wervelkanaal bij L4-L5 gevonden waarvoor nog meer spiercorset werd vereist. Dus ben ik weer gaan sporten. Nu ben ik terug bij een paar jaar geleden, echter is het nu veel pijnlijker. Gelukkig heeft de BBBfysio me gesommeerd rust te nemen. Dat heb ik 2 weken gedaan, en vervolgens geprobeerd weer het spreekuur te draaien. Nou dat ging echt niet. Ik heb het 2 uur volgehouden. Moest toen echt naar huis.
  Heb zelf een gesprek met de bedrijfarts aangevraagd. Zie mezelf helemaal niet werken En dat vind ik vreselijk. Heb me aangemeld voor een cursus mindfullness en neem me voor mezelf wat meer te ontzien. Moeilijk voor een druk baasje als ik ben.
  Fijn dat er zoveel op deze site te vinden is aan mogelijke oplossingen en hulpmiddelen.
  Heel erg bedankt!
  Tijmentje

  • 3 april 2014 om 21:58

   Fijn dat je zoveel aan dit blog hebt, Tijmentje. En ook goed om te lezen dat je met Mindfulness gaat starten. Een tip vanuit mijn hart: ophouden met dat spiercorset! leren ontspannen, spieren loslaten en adem laten stromen door de buik en het hele lichaam. Te strak aanspannen van buikspieren zorgt er ook voor dat de adem veel te hoog wordt geplaatst (borsthoogte) en niet doorstroomt.
   Sterkte en hartelijke groet,
   Rudi

  • 13 oktober 2014 om 08:44

   Ik heb zelf een instabiele wervelkolom en mede daardoor een overactieve bekkenbodem. Ik volg balans- en stabiliteitstraining bij Branca Smit van de Pelvic Pain Clinic in Enkhuizen. Met behulp van een Swissbal leer je de stabiliserende spieren op tijd (voor de grote spieren je beweging inzetten) aan te spannen en te versterken. Bij instabiliteit krijg je compensatoire reacties in het lichaam o.a. een overmatig aanspannen van de rompmusculatuur. Dat leidt tot een verhoogde buikdruk, een overactieve bekkenbodem, een gespannen middenrif, enz… Sporten, het trainen van de grote spiergroepen in de romp, is uit den boze zolang je instabiel bent. Daarmee versterk je je spieren die overbelast zijn en bevestig je het compensatiemechanisme dat zorgt voor schijnstabiliteit. Je valt inderdaad niet om, je grote spieren hebben het overgenomen!
   Het is de bedoeling door middel van ‘signaaltraining’ (het tegenovergestelde van krachttraining) de juiste spieren te activeren en de vermoeide spieren te laten ontspannen. Het is een zeer lichte training maar door de wiebelige omstandigheden zeer uitdagend voor het steunsysteem.
   Deze balans- en stabiliteitstraining door middel van ontspanning is ontwikkeld door Chris Groothoff van Tigra Fysiotherapie in Heerenveen. Hij is een autoriteit op dit gebied. Het loont echt de moeite om eens naar hun site te gaan. Daar kan je de cursusinformatie lezen. Bij de 4-daagse cursus kan je klikken op een PDF met informatie ter voorbereiding van de cursus. Dit alles is niet echt voor ons bedoeld maar het is wel heel erg boeiend om te lezen hoe een lichaam in elkaar steekt. Het behandelconcept wordt er ook uitgelegd.
   Tijmentje, ik hoop dat hier iets aan hebt. Hypermobiliteit is natuurlijk een ander paar mouwen. Ik kan alleen maar zeggen dat Heerenveen het allerbeste adres is in Nederland
   en misschien voor jou goeds zal brengen.
   Rudi, misschien ook iets voor jou, om wat minder last te hebben van je rug. Het is met name ook geschikt voor mensen met scoliose. Het is heerlijk ontspannend. Grappig is, op Linkedin staat er bij Chris Groothoff: We are treating and training people based on the knowledge about balance, stability and mindful exercizes… We use signal training, neuroactivation, relaxation and mindfulness.

   • 13 oktober 2014 om 10:16

    Dank voor deze informatie, Anna. Goed om te lezen dat het beter met je gaat en dat je jouw lichaam op een goede manier aan het trainen bent. Het is inderdaad heel goed om de kleine spieren op de juiste manier te versterken en niet de grote spieren. Er ligt w.b. deze aanpak een duidelijke relatie met mindfulness- yoga, onderdeel van de MBSR-training die ik geef. Mooi! Nogmaals dank voor de tips: daar hebben anderen misschien weer wat aan.
    Alle goede voor jou en hartelijke groet,
    Rudi

 25. Ineke Spruijt
  27 augustus 2013 om 09:19

  Dag Rudi, hartelijk dank voor alle goede en duidelijke berichten die ik van je mocht ontvangen via de blog. Ik heb er veel aan gehad en herlees de berichten nog regelmatig. Op jouw aanraden ben ik nu onder behandeling bij Fetske in Enkhuizen en ga deze week voor het eerst naar een manueel fysiotherapeut ( aangeraden door Fetske) bij mij in de buurt. Je schreef in je laatste blog over een crème die je dagelijks gebruikt voor de doorbloeding. Zou jij mij de naam van deze crème willen doorsturen?
  Rudi, ik wens je het allerbeste.

  Dank en groetjes,

  Ineke

  • 27 augustus 2013 om 11:34

   Dag Ineke,
   Goed om te lezen dat mijn blogberichten jou verder hebben geholpen en dat je naar Fetske bent gegaan. Bij haar ben je volgens mij in goede handen.
   De crème is alleen voor anaal gebruik, of het voor jou geschikt is hangt dus af van de locatie van de spierspanning. De crème heet: Isosorbidedinitraat-vaselinecreme. Ik hoop dat je er wat aan hebt.
   Veel sterkte met het omgaan met deze vervelende aandoening en hopelijk gaat het stap voor stap beter.
   Hartelijke groet,
   Rudi

  • Monique
   28 februari 2020 om 12:37

   Hallo Ineke,
   Ik ben al een tijdje aan het zoeken naar een behandeling voor mijn probleem. Volgens mijn gespecialiseerde osteopaat is het chronic pelvic pain syndrome. Bij mij uit het zich vooral in een constante enkelzijdige, erg rugpijn. Ik word er helemaal gek van, want de pijn is echt continu, ook als ik zit of lig, ik heb nooit rust. Ik ben nu aan het overwegen om naar de Pelvic Pain Clinic in Enkhuizen te gaan. Ik heb reeds contact gelegd en moet nu eerst een vragenlijst invullen, het is wel erg ver weg en erg duur, maar ja, welke prijs staat er op gezondheid? Zo kan ik in ieder geval niet verder leven.
   Ik wilde jou vragen wat jouw ervaringen zijn in die kliniek. Zou je me dat eens kunnen vertellen? Alvast bedankt!

 26. Hexiang hua
  8 augustus 2013 om 09:54

  Hoi Rudi, graag zou ik bij deze contact met je willen via de email. Ik zou graag wat meer informatie van je willen hebben omtrent deze onderwerp.

  Mvg
  Hua

 27. Marja
  20 november 2012 om 08:20

  Hoi Rudi, ik wilde je graag vragen bij welke bekkenfysio je komt. Ik ben op zoek naar een goede, en dan is het altijd fijn om referenties te hebben. Alvast bedankt! 🙂

  • 21 november 2012 om 16:15

   Dag Marja, ik zal jou haar naam en contactgegevens doormailen. Hrtgr.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: